Hoppa till huvudinnehåll

Sipilä: Statsekreterare Virtanen gick nog på egna ben

Sipilä i Bryssel 19.10.2017
Sipilä i Bryssel 19.10.2017 Juha Sipilä

Statsminister Juha Sipilä (C) tvingades i dag kommentera uppgifterna om att han i somras, under den sannfinländska partikongressen, haft besök av Sannfinländarnas statssekreterare Samuli Virtanen på Villa Bjälbo.

Virtanen hade velat undvika journalister och därför krupit in i bagagerummet i den bil han färdades i.

- Jag känner inte till det här, skrattar Sipilä. Efter vårt korta möte gick han nog ut på egna ben, säger Sipilä till journalister i riksdagen.

Sipilä förnekade fortfarande att han, söndagen den 11 juni, redan hade långtgående planer på att bilda regeringen med den sannfinländska utbrytargruppen Nytt alternativ.

- Det var först på söndag kväll som jag började få uppgifter om partikongressen, säger Sipilä. Precis som jag har berättat i riksdagen tidigare.

Virtanen kommer på en snabbvisit till Bjälbo och på egna ben vandrade han iväg, säger Sipilä.

Samuli Virtanen, statsekreterare
Samuli Virtanen Samuli Virtanen, statsekreterare Bild: Lehtikuva Blå framtid

SDP kräver klarspråk

Tidigare på torsdagen krävde oppositionspartiet Socialdemokraternas ledning klarspråk av statsministern.

Det hela blir allt konstigare, säger SDP:s ledning, partiordföranden Antti Rinne och riksdagsgruppens ordförande Antti Lindtman till Uusi Suomi.

- Statsministern borde berätta rent ut vad som skedde i samband med att Sannfinländarna upplöstes och den gamla regeringen fortsatte.

Rinne förstår inte hemlighetsmakeriet.

- Nu uppstår en bild att här har skett konstigheter, och det hade man kunnat undvika om man berättat hur det var genast från början.

Läs mera:

Hemliga förhandlingar med statsministern när Sannfinländarna sprack - statssekreterare färdades i bakluckan på bil

Frågetecknen tätnar kring statsminister Juha Sipiläs regeringsplaner i samband med att Sannfinländarna sprack i somras. Var regeringsbasen planerad på förhand?