Hoppa till huvudinnehåll

Spretig eutanasibehandling började i riksdagen: "Ingen har rätt att ta livet av någon annan"

En yngre person håller en äldre person i handen.
En yngre person håller en äldre person i handen. Bild: Mostphotos äldre,hälsa,åldringar,pensioner,sjukvård,sjukskötare,Rynka,senior,grandmother,Äldste,elderly,care,Beröring,Tvärhand,eutanasi

Behandlingen av medborgarinitiativet om att tillåta eutanasi startade på torsdagen i riksdagen. De inkallade talarna var högst oeniga.

Frågan om eutanasi blir en mycket svår nöt att knäcka för beslutsfattarna. Det klarnade senast då de inkallade sakkunniga kom till tals i riksdagens social- och hälsovårdsutskott på torsdagen.

Enligt initiativtagarna till motionen behövs eutanasi "som ett kompletterande alternativ i livets slutskede för dem av våra medmänniskor som för sitt outhärdiga lidande inte kan få lindring ens av en god palliativ vård".

Sakkunniga med olika synvinklar

Professorn i socialetik vid Helsingfors universitet, Jaana Hallamaa, framhöll att ingen har rätt att ta livet av någon annan.

Hallamaa sade också att det är svårt att pålitligt uppskatta och definiera hurdan outhärdig smärta är.

Professor emeritus i straffrätt, Raimo Lahti lyfte fram att det redan nu är tillåtet att hjälpa en person att begå självmord.

Villervalla av frågor och åsikter

Diskussionen som fördes under utskottets öppna utfrågning var en villervalla av lidande, palliativ vård, självmord, respekt för livet och andra aspekter.

Riksdagsledamöterna såg närmast konfunderade och bekymrade ut.

Pekka Puska.
Centerns riksdagsledamot Pekka Puska har ännu inte bestämt sig. Pekka Puska. Bild: Mårten Lampén / Yle Institutet för hälsa och välfärd

- Det är viktigt att vår palliativa vård blir bättre. Frågan om eutanasi kommer senare. Jag vill ännu lyssna på olika sakkunniga innan jag bestämmer mig, sade Centerns Pekka Puska.

Oklart hur frågan förs vidare

Social- och hälsovårdsutskottet inleder härefter själva behandlingen av initiativet. En mångsidig skara sakkunniga kallas in för att belysa problematiken.

Vad som händer med initiativet och om riksdagen till slut får rösta om eutanasi är högst oklart.

Enligt utskottsordförande Tuula Haatainen från Socialdemokraterna kan riksdagen inte stifta en lag om eutanasi, utan det är regeringen som borde ta ansvar.

Skulle du själv kunna rösta ja eller nej i den här frågan?

- Jag vill först höra alla sakkunniga. Jag är för en värdig död för alla människor, men jag kan inte ännu säga vad jag skulle svara.

Läs mera:

Överlägsen majoritet av finländarna godkänner eutanasi

Stödet för att tillåta eutanasi är starkt i Finland, visar en enkät som Taloustutkimus har gjort för Yle. Över 60 000 personer har undertecknat ett färskt medborgarinitiativ för att legalisera dödshjälp.