Hoppa till huvudinnehåll

Staten stöder varvsindustrin med 2,5 miljarder - ska säkerställa jobb för tusentals

Oasis of the Seas på väg genom den Åboländska skärgården.
Världens då största lyxkryssare Oasis of the Seas på väg från Åbovarvet. Oasis of the Seas på väg genom den Åboländska skärgården. Bild: STX Europe kryssningsfartyg,caribbean cruises

Statsägda Finnvera stöder byggandet av lyxkryssare i Åbo med rekordstora belopp.

Finnvera hjälper företag att bli mer konkurrenskraftiga och förbättra deras verksamhetsbetingelser genom att erbjuda finansiering.

Nu stöder man varvsindustrin med 2,5 miljarder euro. Det är det största enskilda bidraget i Finnveras historia. Finnveras stöd är i praktiken lånegarantier för ett 12-årigt lån till Royal Caribbean Cruises.

Royal Caribbean Cruises bygger två lyxkyssare i Åbo

Det amerikanska rederiet Royal Caribbean Cruises har beställt två lyxkryssare av varvet Meyer Turku. Fartygen ska levereras år 2022 och 2024.

Fartygen byggs i den så kallade ICON-klassen, som kommer att vara lite mindre än fartygen i Oasis-klassen. Fartygen kommer att vara särskilt energisnåla och utlovas ha låga utsläpp i och med att fartygen drivs med flytande naturgas LNG.

Tusentals jobb garanteras

Finnvera motiverar den rekordstora summan med att enskilda stora exportaffärer kan få stor sysselsättande effekt i Finland.

I ett pressmeddelande säger Finnveras affärsverksamhetsdirektör Jussi Haarasilta att de två fartygen innebär 25 000 årsverken.

Cirka 3000 företag i landet beräknas arbeta som leverantörer inom sjöfartsindustrin.

Vid Åbovarvet Meyer Turku konstaterar man att de här två fartygsbeställningarna innebär att sysselsättningen vid varvet nu är på en betydligt högre nivå jämfört med de tidigare toppåren 2007-2009 då fartygen i Oasis-klassen byggdes vid varvet.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland