Hoppa till huvudinnehåll

Svensk minister kallar till möte efter många vittnesmål om övergrepp - teaterchef förundras över "unken" bransch

Sexuella trakasserier kan se ut på olika sätt.
Sexuella trakasserier kan se ut på olika sätt. sexuella trakasserier

Kulturminister Alice Bah Kuhnke kommer att hålla möte med kulturbranschen med anledning av det stora antalet vittnesmål om övergrepp och trakasserier inom branschen, rapporterar Sveriges Radio.

Magnus Aspegren, vd för Riksteatern, konstaterar att det finns mycket som måste synas.

I Svenska Dagbladet vittnar 456 skådespelare om våldtäkter, sexuella övergrepp och trakasserier.

Skådespelarna talar om en värld där manliga skådespelare och regissörer geniförklaras och kommer undan trots att de trakasserar sina medarbetare.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke har kallat till sig cheferna för bland annat Dramaten, Riksteatern och Kungliga operan för att diskutera problemen.

En förbluffande unken bransch― Magnus Aspegren, vd för Riksteatern

Sveriges Radio har talat med Magnus Aspegren som ser det som häpnadsväckande att en bransch som ändå ska spegla samtiden är så unken och att tystnadskulturen har fått florera.

Tystnadskulturen stärks av oro över att man inte får fler jobb om man rapporterar om problem.

Aspegren säger att kulturbranschen kanske är extra utsatt eftersom man dras med låga löner, mycket frilans och korttidskontrakt.

– Vi jobbar i en struktur som är ganska gammaldags. Den är väl etablerad och man tycker att det här tillhör vardagen, att det är så här det går till. Man kanske inte själv reagerar på att man är i en patriarkal värld.

Man kanske inte själv reagerar på att man är i en patriarkal värld

Läs mera:

Över 400 svenska skådespelare går samman mot trakasserier

"Vi har fått nog av sexuellt våld", så står det i det upprop som 456 svenska kvinnliga skådespelare skrivit under och som publicerades av Svenska Dagbladet på tisdag.