Hoppa till huvudinnehåll

"Äntligen!" Esboborna har svårt att tro sina öron när västmetrons start utannonseras

Ett metrotåg vid perrongen.
Metron rullar in på perrongen i Mattby station. En syn många kanske inte hade förväntat sig på länge ännu. Ett metrotåg vid perrongen. Bild: Yle/Christoffer Kaski Västmetron,metro ,mattby station

Västmetron har fått sitt startdatum och HST litar på att det håller. I Hagalund har Esboborna svårt att tro på att västmetron verkligen öppnar för passageratrafik den 18 november.

– Va? Nej. Det måste vara ett aprilskämt, säger Sirpa Korhonen när hon får höra att västmetron fått ett öppningsdatum.

Ingången till metrostationen i Hagalund.
Ännu är portarna stängda till metrostationen i Hagalund. Lördagen den 18.11 ska passagerarna få gå in här. Ingången till metrostationen i Hagalund. Bild: Yle/Helena von Alfthan Hagalund, Esbo stad,Västmetron,metrostationer,hagalunds metrostation

Den 18.11.2017 ska västmetron öppna för passagerartrafik. I Hagalund har de flesta redan hört nyheten om att västmetron ska öppna under fredag förmiddag.

– Äntligen. Jag blev lite chockad när jag hörde nyheten. Jag hade gett upp hoppet om att västmetron skulle öppna inom en nära framtid. Roligt att den öppnar så här snabbt, det var en trevlig överraskning, säger Nicola Köhler-Lagerwall som bor i Hagalund nära metrostationen.

Nicola Köhler-Lagerwall ler
Nicola Köhler-Lagerwall tänker fortsätta ta bilen till jobbet, men västmetron ska hon också använda. Nicola Köhler-Lagerwall ler Bild: Yle/Helena von Alfthan Hagalund, Esbo stad,Nicola Köhler-Lagerwall

– Jo, jag har hört att västmetron ska öppna. Det är ett under. Det är bra att västmetron äntligen kommer, säger Petri Kurikka.

Porträtt på Petri Kurikka i Hagalund
Petri Kurikka tycker det är ett under att västmetron blivit färdig. Porträtt på Petri Kurikka i Hagalund Bild: Yle/Helena von Alfthan Hagalund, Esbo stad

Matti Rantala har redan funderat ut att han kan ta bilen från sitt hem i Noux och parkera någonstans vid en metrostation.

– Jag tror jag kommer att använda metron då och då. Här i Hagalund finns det bra med parkering, jag kan köra hit och ta mig till Helsingfors, säger Rantala.

Västmetron ska öppna på en lördag

På fredag meddelade Helsingfors stads trafikaffärsverk HSL och Helsingforsregionens trafik HRT att metron var klar att ta emot passagerare. Öppningsdatumet blir lördagen den 18.11.2017.

Sittande människor och tv-kameror i bakgrunden.
Intresset och medieuppbådet var stort då startdatumet för västmetron presenterades. Sittande människor och tv-kameror i bakgrunden. Bild: Yle/Christoffer Kaski Västmetron,Helsingforsregionens trafik (HRT),presskonferens

Suvi Rihtniemi, vd för Helsingforsregionens trafik HRT, säger att det var den första lördagen då det var möjligt att inleda passagerartrafik.

– Lördag är bästa dagen för då är det inte den sedvanliga rusningstrafiken och människor stressar inte till jobbet, säger hon.

Ville Lehmuskoski, vd för HST, berättar att testerna har gått bra och att metron nu är redo.

– Under den senaste månadens testkörningar har vi kunnat försäkra oss om att metron är pålitlig och fixat till det sista som varit på hälft säger han.

Ville Lehmuskoski, HKL:n toimitusjohtaja, 20.10.2017
Ville Lehmuskoski, vd för HST. Ville Lehmuskoski, HKL:n toimitusjohtaja, 20.10.2017 Bild: Markku Pitkänen / YLE Västmetron

Lehmuskoski litar på att metron kommer att fungera felfritt när den väl kör igång. Han säger att människor räknar med att metron ska vara pålitlig, trygg och snabb och att även metron ska ha de egenskaperna.

– Förstås kan något litet dyka upp eftersom det är ett så stort projekt som kör igång och det är många som ska lära sig ett och annat. Men som helhet kommer västmetron nog att vara pålitlig, säger han.

Busslinjerna läggs om i januari

Suvi Rihtniemi säger att det känns väldigt fint då västmetron öppnar och menar att alla är så lyckliga att äntligen kunna säga att passagerartrafiken börjar.

– Jag litar på att allt fungerar mycket bra.

Ett metrotåg vid perrongen.
Den färggranna metron lyser upp den annars gråvita metrostationen i Mattby. Ett metrotåg vid perrongen. Bild: Yle/Christoffer Kaski Västmetron,metro ,mattby station

Hon påpekar också att de direkta busslinjerna mellan Esbo och Helsingfors kommer att finnas kvar till årsskiftet och gå parallellt med metron.

Först efter årsskiftet den 3.1.2018 startar matartrafiken till metron och de direkta busslinjerna upphör att gå.

Läs också