Hoppa till huvudinnehåll

Äntligen kommer beskedet: Västmetron öppnar för passagerartrafik den 18 november 2017

Liukuportaat Niittykummun metroasemalla.
Snart susar västmetron med passagerare till och från stationen i Ängskulla. Liukuportaat Niittykummun metroasemalla. Bild: Mårten Lampén / Yle Västmetron,Niittykumpu metro station,rulltrappor

Äntligen är dagen här som många invånare i Esbo och Helsingfors har väntat på! Västmetron öppnar för passagerartrafik den 18 november i år.

I måndags hade västmetron sin tredje lyckade testkörning på hela metrolinjen.

Två viktiga kriterier för att inleda passagerartrafik är nu uppnådda och det sista kriteriet – att Västmetrobolaget ska slutföra de sista arbetena – har schemalagts till den här veckan.

I måndags testkörde metron för första gången enligt de modifierade tidtabellerna.

En testkörning anses lyckad om nio av tio tåg avgår från ändstationen i tid eller som mest en minut för sent, och om inte ett enda tåg är mer än två minuter försenat.

Trots att metron nu öppnar för passagerartrafik kommer de nuvarande busslinjerna att bli kvar - först efter årsskiftet görs busslinjerna om i södra Esbo och på Drumsö.

Tekniken skiljer sig från den gamla linjen

- Den nya västmetrolinjen baserar sig på en helt annan teknik än den gamla linjen och det betyder förstås utmaningar med tanke på underhållet, säger Ville Lehmuskoski, verkställande direktör för Helsingfors stads trafikaffärsverk (HST).

Lehmuskoski garanterar också att västmetron verkligen börjar gå.

- Det finns några mindre systemunderhåll och installationer kvar ännu tills lördagen men de är helt planerade så det här datumet håller nog, säger han.

Här svarar experterna på frågor om västmetron!

Läs också