Hoppa till huvudinnehåll

Diesel i Strandvalls motor: ”Första känslan: Oh shit …”

Matias Strandvall.
Matias Strandvall hade inget att sätta emot när farten skruvades upp i Muonio. Matias Strandvall. Bild: All Over Press Matias Strandvall

Matias Strandvalls sprintpremiär stannade i semifinalen. En rejäl besvikelse – trots att han förväntade sig en seg känsla i kroppen. ”Det är klart att man känner en liten oro”, säger Strandvall till Yle Sporten.

Det lossnade aldrig för Matias Strandvall när han tryckte igång OS-säsongen i dagens klassiska sprint i Muonio. Han hade vissa problem i kvartsfinalen och var sedan chanslös i semifinalen.

32-åringen åkte i mål som siste man i det andra semifinalheatet bakom flera ryssar och Juuso Haarala, som sedan slutade fyra i finalen. Strandvall blev totalt tolfte i tävlingen.

Det är en besviken Strandvall som beskriver sprintpremiären.

– Segt, långsamt … Jag hade väntat mig att det skulle kännas lite segt, men i en sådan här tävling ska jag ta en finalplats alla dagar i veckan. Jag är besviken på resultatet, men det blev åtminstone en bra träning. Jag fick tre tuffa heat, säger han till Yle Sporten.

I en sådan här tävling ska jag ta en finalplats alla dagar i veckan. Jag är besviken på resultatet― Matias Strandvall

"Ger lite stress"

Strandvall säger att formen är bra, men det fanns inget tryck i åkningen i dag.

– Jag orkar bra, men jag får inte ut effekt. Jag var långt efter i starten varje gång. I kvalet var jag fem sekunder efter Ristomatti Hakola vid första mellantiden. Marginalen blev inte större än så. Meningen har hela tiden varit att det skulle kännas lite trögt, men det är klart att man känner en liten oro. Hinner jag komma i form?

Han syftar på det nya upplägget. Strandvall, som har flyttat till Vasa, har försökt justera sitt träningsschema för att vara i bättre slag när världscupen startar i Ruka i slutet på november. Han har aldrig lyckats ta sig till en final i hemmatävlingen.

– Just nu är första känslan efter i dag: Oh shit … Det ger lite stress på något sätt. Tränarna säger att jag måste lita på mitt upplägg. Jag hoppas att det fungerar bättre än tidigare.

Matias Strandvall.
Matias Strandvall har lagt om träningsplanerna inför OS-säsongen. Matias Strandvall. Bild: All Over Press Matias Strandvall

Turbo i spåret i Ruka

Grundtanken har varit att inte köra så mycket sprintträning inför tävlingssäsongen. Målet har varit att bygga form och kondition tills i dag. Dagens tävling, en sprintliknande träning nästa vecka och finska cupen i Rovaniemi nästa helg ska toppa formen.

– Den här veckan har jag tränat rätt hårt och mycket mängd. Nu blir det en vilodag i helgen.

Minkenåkaren tävlar inte mer under tävlingshelgen i Muonio. Han stannar där till torsdag och åker sedan till Rovaniemi. Därpå följande vecka bär det av till Ruka på onsdag. Världscuppremiären – en klassisk sprint – avgörs den 24 november.

– Det ska inte vara en dieselmotor i Ruka. Då ska det vara en turbo i spåret.