Hoppa till huvudinnehåll

Duodecim: Valfriheten leder till att patienter bollas hit och dit

Vårdpersonal på sjukhus.
Vårdpersonal på sjukhus. Bild: Kalevi Rytkölä / Yle vårdpersonal

En grupp högt uppsatta läkare och professorer slår på ledarplats i tidningen Duodecim larm om den planerade valfriheten i vården.

Mest bekymrar sig den medicinska expertisen för att den så kallade integrationen i vården blir lidande av valfriheten. En integrerad vård betyder att vårdkedjan är obruten och sammanhängande.

Det finns många exempel på lyckad, integrerad vård i Finland, säger läkarna, och nämner bland annat astmavården.

Obruten vårdkedja bäst för patienten

Internationella undersökningar visar att en obruten vårdkedja är det bästa sättet att hålla kostnaderna i styr och undvika onödiga faser i behandlingen av patienten.

En obruten vårdkedja passar väldigt illa ihop med den nu förslagna valfriheten. Det är en illusion att den skulle föra med sig smidigare service, säger undertecknarna.

- Sannolikt kommer kostnaderna att stiga.

Patienterna bollas hit och dit

I sin skrivelse befarar läkargruppen också att patienterna kommer att bollas hit och dit och att det blir samhället som får ta emot den största ekonomiska förlusten, om valfriheten införs.

- Om valfriheten förverkligas kommer de olika aktörerna att på alla sätt och vis få ner sina egna kostnader, och flytta över vårdansvaret på andra.

De enda som drar nytta av det här är juristerna, som tvingas reda upp alla oklara fall.

Bakom skrivelsen i Duodecim står bland andra professor Jussi Huttunen, emerituskansler Kari Raivio, och några överläkare och professorer vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes