Hoppa till huvudinnehåll

Människorna på Saltön - en tilltufsad skara människor som aldrig slutar längta

Karaktärerna Bengt, Johanna, Emily och Thomas i fjärde säsongen av Saltön.
Karaktärerna Bengt, Johanna, Emily och Thomas i fjärde säsongen av Saltön. Karaktärerna Bengt, Johanna, Emily och Thomas i fjärde säsongen av Saltön. Bild: SVT Yle Fem,Claes Malmberg,Ulla Skoog,Anki Larsson,Tomas von Brömssen,Saltön,tomas von brömssen som blomgren

Det lilla samhället Saltön på svenska västkusten hälsar igen välkommen till en säsong full av drama, kärlek, otrohet och intriger. I säsong 4 av den populära svenska dramaserien möter vi nya ansikten och nya omständigheter som rör om och skapar nya förutsättningar.

Baddräktsmiljonären Philip O'Don öppnar en luxuös spaanläggning på ön för att locka turister även när det inte är högsäsong, nu när det finns en bro till Saltön.

Några är glada och ser chansen att få jobb, till exempel den rotlösa men alltid lika idérika Johanna som behöver ta tag i sitt liv och välja vad som verkligen är viktigt.

Hennes ex-man, den pedantiske ostronfiskaren Bengt, kommer tillbaka som en helt förändrad person efter sin resa till Indien.

Kabben, ägare till krogen Lilla Hunden, är däremot rädd för att få konkurrens av det nya spaet. Och inte blir det bättre när "Göteborgs rikaste man" Roger Holkfjell dessutom vill öppna havshotell på den lilla ön.

Hhilip O'Don med ett vinglas.
Philip O'Don öppnar spa på Saltön men plågas av dålig ekonomi. Hhilip O'Don med ett vinglas. Bild: SVT Yle Fem,Saltön,Erik Ståhlberg,6266 2906 000

Tobakshandlare Blomgren lever ett lugnt liv på Saltön med sin fru Emily, men han vill helst bara få vara ifred med sitt klarinettspel och lyssna på sin musik.

Emily känner sig inte alls sedd i deras relation utan söker sig mot andra sammanhang där hon blir uppskattad för den hon är.

Nya bekantskaper på Saltön är Holger som precis flyttat till Saltön tillsammans med sitt livs kärlek, Dolly. Hon har ärvt ett hus av en släkting och ska nu öppna en avtatueringssalong på ön.

Men Holger blir snart misstänksam när Dolly hela tiden åker iväg på resor till Göteborg.

En av de första gästerna på Philips luxuösa spa är den deppiga änkan Karin Hurtig som vunnit en massa pengar på lotteri, varit på safari med sina grannar men nu har så tråkigt i livet att hon låstas vara dement.

På Saltön träffar hon av en slump på sin ungdomskärlek Sandro.

Vy över Saltön med båthamn och hus.
Saltön - relationsdrama i vacker skärgårdsmiljö. Vy över Saltön med båthamn och hus. Bild: SVT Saltön,Yle Fem,6266 2905 000

Rejäl dos Saltön på Yle Arenan

Säsong 4 baserar sig på Viveca Lärns tre senaste böcker om Saltön, närmare bestämt böckerna ”Öster om Heden”, ”Väster om Vinga” och ”Södra vägen till Saltön”.

För alla vänner av Saltön är det ett kärt och länge efterlängtat återseende. Senaste säsongen av serien sändes nämlig redan 2011. Den första säsongen sändes på Yle Fem så tidigt som 2005.

För de som inte tidigare stiftat bekantskap med människorna på Saltön, eller vill återuppleva serien igen, kommer Yle att publicera de tre första säsongerna på Yle Arenan den 11.11.2017. Säsong 1 - 3 finns tillgängliga i 30 dagar. Avsnitten i säsong 4 publiceras efter att de visats på tv och finns också de tillgängliga 30 dagar.

Regissör Lena Koppel skriver om Karakärerna i fjärde säsongen av Saltön.

Blomgren: Tobakshandlaren som tröttnat på livet och helst vill tillbringa dagarna med sin saxofon. När han inte gör det vill han inte leva. Han är gift med Emily, som han älskar men, dom bråkar om det mesta och når aldrig fram till varandra. Detta mycket pga av att Blomgren varit tillsammans med Johanna. Något Emily straffar honom ordentligt med. Blomgren känner sig kvävd och meningslös, ända till Emily gör något radikalt…

Emily: Hon är gift med Blomgren och är en orolig själ. Hon söker meningen med sin tillvaro genom matlagningen. Hon är fruktansvärt svartsjuk på Blomgren, trots att hon själv flertalet gånger varit otrogen. Hon längtar efter ett erkännande som kock och även bekräftelse som kvinna från Blomgren, eller någon annan som råkar komma på hennes stig.

Johanna: Hon är en rastlös och rotlös kvinna. Hon söker ständigt nya utmaningar. Genom skryt eller lögner får hon som hon vill, men oftast brakar allt samman i sista sekunden. Vad hon än tar sig för så går det åt skogen. Men Johanna hon ger aldrig upp, hon får ständigt nya strålande idéer. Hon längtar också efter kärlek, på något sätt. Hennes förra man Bengt, ostronfiskaren, gick vidare till nya äventyr. Johanna och Bengt gick helt enkelt inte ihop. Om man gör som Johanna och tänder eld på sin lägenhet för att slippa städa, så är det nog inte så lätt att göra rätt. Trots det så är Johanna en väldigt positiv människa. Plötsligt kommer Bengt tillbaka och Johannas liv får en helt ny vändning.

Bengt: Ostronfiskaren som en gång fångade Johannas hjärta. Han var en pedant av värsta sorten och äktenskapet mellan dom varade inte så länge. Bengts son var dessutom en trött och påfrestande tonåring, som Johanna hade väldigt svårt för. Bengt sökte sig vidare till new age rörelsen och nu när han är tillbaka är han totalt förändrad. Han är flummig, långhårig och helt befriad från världsliga och onödiga ting. Han har bestämt sig för att få tillbaka Johanna, som han inser att han älskar djupt. Detta ända fram till att Johanna återigen ställer till det.

Kabben: Ägaren av Lilla Hunden, den gamla kvinnotjusaren som blev passionerat förälskad i modisten, Gertrud. Dom gifte sig snabbt och blev oskiljaktiga. Den stora sorgen som drabbat honom nu när Gertrud plötsligt dött är obeskrivlig. Han kan inte jobba, han kan inte sluta tänka på sitt livs kärlek som togs ifrån honom så brutalt och snabbt. Men ett gammalt bilintresse inger hopp om att det kan finnas en framtid, även för en otröstlig Kabben.

Lotten: Hon arbetar som servitris på Lilla Hunden och var en gång gift med Kabben. Hon har haft några misslyckade förhållanden efter det, men är ständigt på jakt efter något nytt. Lotten har spetsade öron och snappar upp det mesta som händer på Saltön. Hon vet inte vad hon vill i livet, men drömmer om att något ska hända. Hennes bästa vän Emily anförtror sig till henne, men Lotten har väldigt svårt för att hålla en hemlighet. Det är helt enkelt inte hennes natur.

Baskermannen: Han sitter oftast i Blomgrens tobaksaffär och bevakar vilka som kommer och går. Han ser upp till Blomgren och vill honom väl. Alltför väl, vilket resulterar i att han börjar spionera på Emily och ger Blomgren ödesdigra rapporter om vad Emily gör.

Holger: En nykomling. Han kom till Saltön med sin flickvän Dolly, som han är vansinnigt kär i. Holger som är 60 år, har levt med sin bror Åke ända fram till att han träffade Dolly, inte alltför länge sedan. Holger vill bara vara med Dolly och ta livet som det kommer. Men Dolly försvinner hela tiden på något hemlighetsfullt sätt. Holger blir rastlös och frågar Blomgren om han får jobba i tobaksaffären, något Blomgren säger Ja till på sekunden. Holger längtar efter Dolly och anförtror sig till Emily, något han kommer att ångra.

Dolly: Holgers flickvän och en ”av- och på-tatuerings-konstnär”. Hon har ärvt ett hus på Saltön och har tagit med sig Holger dit. Dolly ska starta en salong och satsa på att ta bort tatueringar. Dolly bär på en hemlighet och försvinner från Saltön ganska ofta. Det visar sig att Dolly har en son som har en hel del problem som måste lösas. Dolly låter sonen flytta in hos henne och Holger, något som kanske inte var den bästa idén för ett svajande par som Dolly och Holger.

Roger: Göteborgs rikaste man. Roger har varit en tjejtjusare största delen av sitt liv. Han har barn lite varstans. Han träffade en 25 år yngre kvinna för några år sedan, som snabbt blev gravid. Roger orkade inte med ett barn till och inte med henne heller. Han fick en stroke, men repade sig snabbt. Roger bestämde sig för att hitta ett nytt liv på Saltön och för att starta ett större spa än det som precis öppnat. Roger träffar en kvinna i sin egen ålder och blir blixtkär. Rogers unga ex kommer dock till Saltön och gör livet ganska rörigt. Historien hinner ikapp Roger och det blev inte som han tänkt sig.

Karin: Karin som haft ett långt äktenskap är nu änka och mycket vilsen i livet. Hon är grå och tillbakadragen och även deprimerad, men rik då hon har vunnit på lotto. Karin vill inte ha kontakt med sina vuxna söner för att dom är så tråkiga. Hon kommer till Saltön för att försöka bli glad. Där träffar hon Sandro, sin ungdoms kärlek. Som av en bomb, blir Karin förälskad i honom. Men hennes kärlek är inte besvarad på det sätt som hon hoppats. Karin förstår inte vad som är fel på henne eller Sandro.

Sandro: Professorn som bor i sin husbil och verkar leva livets glada dagar. Han uppvaktar Karin med en brakmiddag av dyraste slaget. Middagen slutar dock med att Karin får betala. Sandro vill inte heller följa med Karin in på hennes rum. Sandro lever i en lögn. Han är både pank och impotent. Sandro har en viss dragning till Italien.

Philip: En gång en framgångsrik baddräktsdesigner, har nu återvänt till Saltön för att starta ett spa i världsklass. Han satsar hårt. Hans nya pojkvän Allan stöttar honom i allt. Men Allan ställer enligt Philip för stora krav på honom. Philip har enorma ekonomiska problem. Han börjar bli desperat när han märker att hans nya spa inte drar folk. I desperation låter han Johanna hjälpa honom, något som inte faller i god jord. Philip rör till det både med ekonomin och sin kärlek.


Orginaltitel: Säsong (Säsong 4, Sverige 2017)
4 avsnit
30 dagar på Arenan

Manus & regi: Lena Koppel
I rollerna: Erik Ståhlberg, Anki Larsson, Ulla Skoog, Claes Malmberg, Tomas von Brömssen, Gunnel Fred m.fl.
Produktion: Anagram Väst AB i samproduktion med SVT och Film i Väst / Samproduktion

Mer från programmet

Läs också