Hoppa till huvudinnehåll

#Metoo-kampanjen fortsätter växa i Sverige - kvinnorna kräver jämställdhet och trygg vardag

Porträttbild på Elin Sundin, ordförande för föreningen Fatta.
Elin Sundin på föreningen Fatta säger att det nu finns en ny vilja att ta itu med sexuella trakasserier. Porträttbild på Elin Sundin, ordförande för föreningen Fatta. Bild: Yle/Linda Söderlund porträtt,fatta

Teatercheferna höll i går krismöte med kulturminister Alice Bah Kuhnke efter att närmare 500 skådespelare vittnat om sexuella trakasserier. #Metoo-kampanjens stora genomslag i Sverige hänger ihop med att svenskarna helt enkelt vill ha ett mera jämställt samhälle, säger Elin Sundin, ordförande för Fatta.

Sverige hör till världens mest jämställda länder, ändå fortsätter vittnesmålen om sexuella trakasserier öka dag för dag.

- Många ställer krav på att Sverige ska vara ett jämställt land, men vi har fortfarande lång väg att gå innan alla kan känna sig trygga och säkra på att inte utsättas för sexuella trakasserier i vardagen, säger Elin Sundin, ordförande för föreningen Fatta.

Fatta är en ideell förening som jobbar för att motverka sexuella trakasserier, och deras slogan är “Vi kör tills alla fattar!”. Sundin menar att #Metoo-kampanjen har fått så stort genomslag för att folk helt enkelt inte nöjer sig med det samhälle vi har i dag, de vill ha förändring.

- Det har funnits en så stor tystnadskultur och skam kring trakasserierna. Nu ställer kvinnorna krav på att skammen inte ska vara deras, utan förövarnas.

#Metoo-demonstreration mot sexuella trakasserier i Stokholm
I oktober samlades tusentals kvinnor på Sergels torg i Stockholm för att demonstrera mot sexuella trakasserier. #Metoo-demonstreration mot sexuella trakasserier i Stokholm Bild: Yle/Riikka Uosukainen demonstration,Sergels torg,sexuella trakasserier,Stockholm

Fatta försöker förändra de normer som finns kring mansrollen. Det ska gå att vara en annan typ av man, där våldet inte är en del av mansrollen.

- #Metoo har lett till att många män funderar på sin mansroll och vad de själva kan göra för att säga stopp till att sexuella kränkningar sker.

Kulturminister Kuhnke kräver förändring på teatrarna

Efter att #Metoo-kampanjen körde i gång för några veckor sedan har flera programledare på mediebolagen i Sverige fått gå. Senast i går petades en programledare på Sveriges radio efter att hon utsatt sina kolleger för sexuella trakasserier.

Också till exempel en chef på Utrikesdepartementet har avgått. De stora arbetsplatser där det inte har funnits en enda anmälning om sexuella trakasserier har också fått kritik för att de inte har tagit problemet på tillräckligt stort allvar.

Uppslag i tidningen Expressen med bilder på kvinnliga skådespelare och rubriken "Larmet från 456 skådespelare".
Också kvällstidningen Expressen publicerade en del av skådespelarnas berättelser. Uppslag i tidningen Expressen med bilder på kvinnliga skådespelare och rubriken "Larmet från 456 skådespelare". Bild: Yle/Linda Söderlund Expressen,sexuella trakasserier,våldtäkt,skådespelare,#metoo

I onsdags publicerade Svenska Dagbladet vittnesmål av 456 skådespelare som berättar om de grova kränkningar de varit med om på teatrar och under filminspelningar.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke kallade till krismöte med teatercheferna, och krävde ett slut på de sexuella kränkningarna.

Sveriges kulurminister Alice Bah Kuhnke.
Kulturminister Alice Bah Kuhnke (Miljöpartiet) reagerade på skådespelarnas upprop med att "Det är helt sjukt!". Sveriges kulurminister Alice Bah Kuhnke. Bild: Kristian Pohl/Regeringskansliet alice bah kuhnke

- Jag var väldigt tydlig med hur allvarligt regeringen ser på det vi vet i dag. Jag är chockad. Jag känner djupt obehag att det sker överhuvudtaget, och att det sker på våra kulturscener, våra statliga institutioner. Det måste förändras, sa Kuhnke efter mötet.

“Nu finns det en vilja att göra någonting åt det”

Om man ser på statistiken så är anmälningarna av sexuella trakasserier fortfarande rätt få, men samtidigt har #Metoo-kampanjen motiverat flera att våga anmäla. Krisjourerna för kvinnor har också märkt en ökning av samtal sedan de sexuella trakasserierna började diskuteras så livligt.

- Det är viktigt att regeringen investerar pengar så att polisen kan prioritera de här ärendena. Vi vet att alltför många ärenden nu läggs ner för att det inte finns resurser, och därför blir tröskeln att anmäla ännu högre, säger Sundin.


Sundin pekar också på arbetsgivarnas ansvar att skapa jämställda arbetsplatser. Det räcker inte med jämställdhetsplaner, utan det måste också finnas en policy för hur de tillämpas.

- Jag tror definitivt att många nu har fått upp ögonen för hur många det är som utsätts för sexuella trakasserier, ofredanden och rena våldtäkter. Nu finns det även män som förstår hur utbrett det är och nu finns det en vilja att göra någonting åt det.

Läs mera:

Cissi Wallin tog #metoo till Sverige: "Vi har öppnat stora dammluckor nu, och det går inte att backa tillbaka"

Den 16 oktober publicerade journalisten, krönikören och stand up-komikern Cissi Wallin en bild på Instagram där hon, inspirerad av #metoo-uppropet i USA, berättade att en högt uppsatt medieprofil våldtagit henne för tio år sedan. Det ledde till att flera kvinnor fick mod att berätta vad de själva varit med om.