Hoppa till huvudinnehåll

Mikko Manner: Vi är på väg mot något speciellt

Mikko Manner är assisterande tränare för ishockeylandslaget.
Mikko Manner är assisterande tränare för ishockeylandslaget. Mikko Manner är assisterande tränare för ishockeylandslaget. Bild: AOP Mikko Manner

Finlands herrlandslag i ishockey tog en tung skalp i höstens första möte, när Ryssland föll i hemmahallen i Helsingfors med 3-2. Siktet är inställt på OS i PyeongChang och inom träningsledningen kokar det redan av entusiasm.

Samtidigt som många klubblagstränare kan unna sig några dagar ledigt under landslagsuppehållet befinner sig Kärpäts tränare Mikko Manner i Helsingfors.

Han är en del av Lauri Marjamäkis stab i herrlandslaget, som är involverade i höstens första landslagssamling inför vinter-OS.

Resultatmässigt inledde Lejonen hösten med en seger mot Ryssland på torsdagskvällen.

– Känslan blev väldigt positiv. Vi vann en fin seger mot en hård motståndare, säger Manner och fortsätter.

– Det här är ett nytt gemensamt projekt för oss alla och laddningen var stenhård. Direkt från första början kändes det att vi är på väg mot något speciellt, vi har ändå inte allt för många träningsmatcher på oss före OS, konstaterar han.

Manner gladde sig speciellt åt fjärdekedjans insatser i segermatchen. Trion Marko Anttila, Mika Niemi och Antti Pihlström låg bakom två av lagets tre mål.

– De har gjort väl ifrån sig i Jokerit, och tog vid där de slutade i klubblaget. Det här är en bekant rink för killarna, det sista målet var direkt ur skolboken, ett mål helt i enlighet med deras spelidentitet, menar Manner.

Han gav också en indikation kring landslagets spelidé.

– Vi försöker hålla hela femmans speltempo uppe, det jobbar vi på att utveckla hela tiden. Allting baserar sig på bra samarbete. Som ny dimension finns där en slitande forward vars uppgift är att skapa utrymme, förklarar Manner för Yle Urheilu.

Hoppa över Twitterpostning

Finlands matcher vid EHT-turneringen i Helsingfors fortsätter på lördag när laget ställs mot Sveriges Tre Kronor.

 • Vasa Sports damer spelar ligahockey nästa säsong

  20 år sedan sist – Sports damer stiger till högsta nivån.

  Säsongen 2017–2018 var ett bottennapp för Vasa Sports herrlag som blev sist i Ligan. Men damerna fixade att klubbens säsong fick ett lyckligt slut: damerna vann den avgörande kvalmatchen över Hermes och avancerar till Ligan.

 • Ryskt fotbolls-VM ska locka turister till Helsingfors

  Det är enkelt att resa till ryska matcher via Helsingfors.

  Helsingfors turistsektor tänker ta ut det mesta möjliga av att fotbolls-VM ordnas i grannlandet Ryssland i sommar från mitten av juni till mitten av juli.

 • Scandorama är en dystopi om den nordiska idealstaten

  Hannele Mikaela Taivassalo utforskar samtiden via dystopin.

  Scandorama är en ny stat som de nordiska länderna i sin självgodhet gått samman för att bilda. Avsikten är att skapa en idyllstat som stänger sina gränser och som på alla sätt försöker bli ett vackert och rent samhälle. För att uppnå detta skyr man inga medel, utan man går till och med in för att förädla människor, berättar Hannele Mikaela Taivassalo.

 • Sebastian Aho tacklade Sebastian Aho – Mikko Rantanen klättrar upp mot tio-i-topp

  Aho, Teräväinen, Rantanen, Vatanen & Armia fick NHL-assist.

  Patrik Laine har förmågan att stjäla de största rubrikerna men vem är poängbäst av finländarna i NHL? Rätt svar: Mikko Rantanen. I matchen mellan Carolina och New York Islanders möttes Sebastian Aho och Sebastian Aho. Den finländska upplagan drog det längre strået.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport