Hoppa till huvudinnehåll

Mikko Manner: Vi är på väg mot något speciellt

Mikko Manner är assisterande tränare för ishockeylandslaget.
Mikko Manner är assisterande tränare för ishockeylandslaget. Mikko Manner är assisterande tränare för ishockeylandslaget. Bild: AOP Mikko Manner

Finlands herrlandslag i ishockey tog en tung skalp i höstens första möte, när Ryssland föll i hemmahallen i Helsingfors med 3-2. Siktet är inställt på OS i PyeongChang och inom träningsledningen kokar det redan av entusiasm.

Samtidigt som många klubblagstränare kan unna sig några dagar ledigt under landslagsuppehållet befinner sig Kärpäts tränare Mikko Manner i Helsingfors.

Han är en del av Lauri Marjamäkis stab i herrlandslaget, som är involverade i höstens första landslagssamling inför vinter-OS.

Resultatmässigt inledde Lejonen hösten med en seger mot Ryssland på torsdagskvällen.

– Känslan blev väldigt positiv. Vi vann en fin seger mot en hård motståndare, säger Manner och fortsätter.

– Det här är ett nytt gemensamt projekt för oss alla och laddningen var stenhård. Direkt från första början kändes det att vi är på väg mot något speciellt, vi har ändå inte allt för många träningsmatcher på oss före OS, konstaterar han.

Manner gladde sig speciellt åt fjärdekedjans insatser i segermatchen. Trion Marko Anttila, Mika Niemi och Antti Pihlström låg bakom två av lagets tre mål.

– De har gjort väl ifrån sig i Jokerit, och tog vid där de slutade i klubblaget. Det här är en bekant rink för killarna, det sista målet var direkt ur skolboken, ett mål helt i enlighet med deras spelidentitet, menar Manner.

Han gav också en indikation kring landslagets spelidé.

– Vi försöker hålla hela femmans speltempo uppe, det jobbar vi på att utveckla hela tiden. Allting baserar sig på bra samarbete. Som ny dimension finns där en slitande forward vars uppgift är att skapa utrymme, förklarar Manner för Yle Urheilu.

Finlands matcher vid EHT-turneringen i Helsingfors fortsätter på lördag när laget ställs mot Sveriges Tre Kronor.