Hoppa till huvudinnehåll

"Min otrogna man äcklar mig när han försöker vara intim" - Tolv berättelser om otrohet

pepparkakshjärta som gått itu
pepparkakshjärta som gått itu Bild: NeydtStock kärlek,Skilsmässa,olycklig kärlek,pepparkakor

När vi för en tid sedan bad publiken att anonymt skriva om sina erfarenheter av otrohet hade vi inte förväntat oss så många välskrivna berättelser och så varierande perspektiv.

En del har blivit bedragna, andra har själva bedragit. Några lever med skuldkänslor för resten av livet, medan några tycker att otrohet är en praktisk lösning ifall man inte vill binda sig.

Också personer som ansett sig ha en stark moral kan trilla dit. Den som tidigare strängt blängt på vänsterprasslande bekanta klarar plötsligt inte av att motstå frestelsen efter några pappmuggar glögg på jobbjulfesten.

Här publicerar vi några av de berättelser ni skickade in till oss i något redigerad form.

Man och kvinna med ryggarna mot kameran håller vanadra i handen
Jag är barmhärtig mot mig själv

Vi är båda gifta på varsitt håll med underbara mänskor.

Efter tiotals år tillsammans med med- och motgångar, stora känslor, ömhet, irritation och slutligen en ”bästa vän”-relation träffades jag och han. Den andra.

Före vi träffade våra nuvarande partners var vi hemligt förtjusta i varandra utan att någonsin visa det. Först 30 år senare tog han kontakt och när vi sedan drack vår första kopp kaffe tillsammans var det klart.

Vi var själsfränder. Det låter förfärligt klichéartat och naivt men det kändes som att ha kommit hem.

Våra familjer är ändå för oss båda viktigast av allt och barnen är allra, allra viktigast. Min man vet om situationen men inte hans fru.

Jag har funderat och funderat, tagit avstånd, moraliserat, mått dåligt och sedan till slut ändå insett att nu tänker jag vara barmhärtig mot mig själv en gång.

Det här är mitt enda liv och det här är jag värd. Han gör mig hel.

Det sade knix i huvudet på mig

Jag har varit den med rätt sträng moral i otrohetsfrågan. Om man går in i ett parförhållande utan att ha kommit överens om annat på förhand så håller man sig till partnern.

Jag såg på bekanta som varit otrogna med sträng blick.

Men så bytte jag jobb och det sade knix i huvudet på mig när träffade en av kollegerna (från en annan avdelning till all lycka).

Vi hade båda varsitt fast förhållande då, men jag blev lite kär och det var uppenbart att det var besvarat. Det var länge oskyldigt flirtande i kafferummet och någon dagdröm, vilket passade mina moraliska regler, jag var ju inte otrogen!

Men så blev det ett festligare tillfälle på arbetsplatsen vilket ledde till långa (berusade) samtal och kyssar i skymundan. Skulle tillfälle ha varit, kunde det säkert ha gått längre också.

Min bästa vän viftade bort det med ett skratt och "Ääh, inget hände ju!", men följande morgon hade jag nog en lång moralisk predikan för mig själv.

Jag bröt för ett tag kontakten med kollegan i fråga, inte för kyssarna, utan på grund av att jag så länge hade gått och varit småkär och det var inget jag ville fortsätta med. Jag hade ju min sambo som jag älskade och insåg att jag tusen gånger hellre skulle se att hen stal en kyss i fyllan än att hen skulle vara kär i någon annan i månader, fast inget hände.

Samtidigt fick jag också inse att min vän, som brukade skämta om att en kram eller puss i fyllan och villan inte räknas följande dag, den vännen hade nog ändå kanske rätt...

siluetten av man och kvinna bakom glasruta
Han blev obehaglig när jag försökte avsluta affären

Då jag flyttade till England för att studera träffade jag en äldre man.Vi hade båda förhållanden hemma, men bestämde oss för att göra slut med dem då vi började vara tillsammans.

Vi hade mysigt och roligt och det var spännande just för att dom där hemma och våra gemensamma vänner inte visste.

Men många fick reda på förstås, och då började det bli konstigt. Hans beteende ändrades. Han blev svartsjuk, lite manipulativ och lättretad. En dag fick jag höra av vår gemensamma vän att hans flickvän skulle komma och hälsa på.

Då konfronterade jag honom och undrade om han inte gjort slut med henne så som vi hade kommit överens. Från den dagen var det bara en massa underliga känslor och en del tårar på duschgolvet.

Vi fortsatte en tid att vara tillsammans men jag mådde jättedåligt. Sedan kom hon, och jag kunde inte titta henne i ögonen. Det kändes förfärligt, som hon skulle förstå allt om jag såg på henne.

Vi satt i hans rum och jag såg på lakanen som hade fläckar från mig och hon satt på dem. Jag skämdes så mycket.

Jag ville berätta, men jag vågade inte. Han var så temperamentsfull och stor och stark.

Det enda jag kunde göra var att sluta vara med honom. Han försökte hålla mig kvar, men jag flöt längre och längre bort.

Han blev obehaglig. Han knackade på mitt fönster på natten, stack foten mellan dörren då jag försökte stänga, kramade mig alldeles för hårt och sedan började han bli arg över saker jag inte hade gjort.

Jag fick nog och bröt med honom. Det kändes hemskt, för jag kunde inte vara med alla mina närmaste vänner mera, dessutom i ett annat land borta från familj och gamla vänner.

Till slut bytte han universitet, till all lycka. Hans flickvän flyttade till England också. Jag vet inte om hon ännu vet.

Han skickar fortfarande meddelanden till mig ibland.

Ett förhållande med en gift man fungerar bra i min livssituation

Är ensamstående med en 3-åring. Har ett förhållande med en gift man som troligtvis aldrig kommer att lämna sin familj, men för mig räcker detta bra i min nuvarande situation.

Skulle inte vilja ha någon boende hos oss eller ens med i mitt barns liv. Har varit i detta förhållande i 4 år (barnet är inte hans:) och kommer att fortsätta så längre det känns bra.

Jag är inte den som bedrar, det är han, och han får ta ansvar för eventuella moraliska problem.

Hennes otrohet räddade mig

Jag blev bedragen, hon hade tydligen haft känslor för en annan man i flera veckor och inledde förhållandet medan vi fortfarande var tillsammans.

Mycket har bearbetats sedan detta uppdagades för ett par månader sedan. Men jag kan ärligt säga att detta räddade mig.

Vårt förhållande tog nog slut för ett par år sedan, trots att vi var gifta och bodde under samma tak. Det var bara ingen som nämnde högt att det var över.

Har ett nytt, nyttigt och härligt förhållande på gång, och mår jättebra idag.

kvinna håller upp vigselring
Min otrogna man äcklar mig

Är en kvinna i 50-års ålder, har varit gift med samma man i 25 år. I början av mitt äktenskap hade jag fullständig tillit till min man, de första 12 åren var riktigt bra. Eller så tror jag i alla fall.

Med tiden har det kommit fram att min man bedragit mig på många olika sätt. Han har haft ett förhållande med en familjebekant, med gamla flammor, med grannen. Ja, med nästan vem som helst känns det som.

Och vad har jag gjort? Jag har försökt förstå och förlåta.

När min man till slut insett att det han gjort är fel mot oss båda så har han varit väldigt ångerfull och försökt göra sitt bästa för att förbättra förhållandet.

Men nu är det så att jag som är uppvuxen med att alla gör misstag och att allt kan förlåtas, står inför en för mig ny situation.

Nu förlåter jag inte mera.

Dessutom har kärleken tagit slut för länge sedan. Han i det närmaste äcklar mig med sina försök att ha en intim kontakt. Jag vill inte förstöra hela mitt resterande liv med ett förhållande som ger mig noll.

Jag kan inte ens komma ihåg vad det var jag förälskade mig i en gång. Det finns inget i denna man som attraherar mig.

Nu gråter min man eftersom han känner att han hade allt och att själv har förstört det.

Han kan gråta för nu går jag.

Han hade nog aldrig tänkt lämna sin fru på riktigt

Ännu idag 17 år senare kan jag undra över hur jag var så lättpåverkad. Jag var gift, han var gift, men känslorna var starka och klockrena. Vi älskade varandra.

Han föreslog en gemensam resa och jag krävde att han skulle berätta sanningen för frun, annars skulle jag inte följa med. Jag hade själv berättat för min man om mitt förhållande och att vi planerat en resa. Inte populärt...

Nåväl, dagen kom då flyget skulle gå och han hade fortfarande inte berättat. Men vi reste. Han hade sagt hemma att han reser för att vila upp sig. Ensam.

På nåt sätt fick frun reda på att jag var med på resan och då kom hans rätta jag fram. Han hade aldrig tänkt lämna henne. Men ännu på planet hem försökte han hålla kvar mig med att tala om förlovning.

Frun var den starkare i deras förhållande man han hade försökt utmåla henne som ett svagt litet våp. Jag tycker ändå synd om henne som fortfarande är gift med en man som berättar intima detaljer från deras sexliv åt utomstående.

Själv skilde jag mig för att jag tyckte det var mest rättvist mot min man. Han hittade en ny rätt snabbt medan jag lever ensam och är nöjd med det.

Två unga män kysser varandra
Insåg inte att jag var otrogen, den jag kysste var ju en annan man

Jag var 16 och hade varit tillsammans med en tjej i cirka 6 månader. Det var mitt första förhållande.

Jag hade vid den tiden funderat en tid på min läggning och konstaterat för mig själv och några nära vänner att jag nog attraheras av båda könen. Detta visste dock inte min flickvän.

Jag hade lika länge som jag känt henne blivit vän med en av hennes bekanta, en 17-årig kille, och jag kände första gången vi träffades att vi hade någon sorts attraktion.

En gång när jag och min flickvän var på fest blev hon lite för rund under fötterna så hon gick och tog en tupplur. Jag pysslade om henne men när jag såg på henne där hon låg och sov bekräftades det jag funderat på en tid. Mina känslor för henne hade tynat bort.

Jag gick iväg till köket, där jag fann den kille som jag i hemlighet var lite dragen till. Vi stod och talade en stund och plötsligt sade han "kan jag få en puss? ". Det började med en snabb liten vänskaplig fyllepuss.. Det blev flera pussar, längre pussar, kyssar, långa kyssar. Sedan gick jag iväg en stund och såg till min flickvän, hon var okej och hennes mamma hämtade oss.

Jag tänkte inte då att jag varit otrogen och att folk hade sett oss pussas (dock endast snabba småpussar.) Flickvännens kompis sade att hon sett oss pussas och tyckte det var gulligt. Vi skrattade alla tre och talade inte mer om saken. Vi sov gott den natten.

Detta hände även på nästa fest, och på följande. Jag insåg fortfarande inte att jag var otrogen, han var ju kille? Så tänkte jag.

Jag gjorde slutligen slut med flickvännen och fortsatte leva mitt liv. Jag och killen fortsatte att strula på fester och vi håller ännu på då och då.

Vi har fortfarande en mycket märklig relation.

Gravid och bedragen

Jag blev bedragen av min dåvarande pojkvän.

Jag var gravid och fick reda på min pojkväns otrohet genom att hans
engångsligg tog kontakt med mig på Facebook.

Jag valde att göra en abort samma vecka.

Någon månad efter bröllopet berättade jag om mina fyllemisstag

Jag var otrogen först en, sedan två gånger. Men så lovade jag mig själv att aldrig mer. Tänkte ingenting berätta. Båda händelserna var fyllemisstag.

Det gjorde ont att ha hemligheter men tänkte att jag skyddade min mans känslor genom att inte berätta. Vi gifte oss så småningom. Så dumt. Man kan inte bygga ett äktenskap på lögner. Det går bara inte.

Jag bröt ihop och berättade om otroheten någon månad efter bröllopet. Han försökte verkligen förlåta mig. Men som han led! Det gjorde så fruktansvärt ont i mig att se honom lida så.

Allting slutade med skilsmässa så klart. Det är nu många år sedan. Har ett nytt förhållande men har aldrig varit otrogen sedan dess. Vill aldrig mera plåga någon så igen. Minnet av smärtan och lidandet är ännu alldeles färskt.

Lever numera i celibat

Jag var en sent mogen snygg yngling som kom att ligga med gifta kvinnnor. De valde mig och förförde mig turvis.

Jag hade inte tidigare haft sexuella förhållanden och jag trodde det var min plikt att ställa upp på sex när jag blev "vald".

Jag lever än i dag med stora skuldkänslor för det vi sysslade med. Kvinnorna är nu skilda och omgifta många gånger om.

Jag fick själv senare erfara det bittra ödet att bli bedragen och lämnad. Nu lever jag i celibat, och finner mig i mitt öde.

Orkar inte rådda på mera med kvinnor. De tar mera än de ger.

Närbild på fötter tillhörande man och kvinna som ligger i säng
Jag var den bedragna kvinnan - men så blev jag själv kär i en gift man

Jag hade blivit bedragen av min man under hela vårt äktenskap och till slut skilde vi oss - jag var den bedragna kvinnan och såg rött där jag tänkte på den ruttna moralen hos de kvinnor som hade förhållanden med gifta män.

Men inte länge efter att jag och min man flyttat isär blev jag blixtförälskad i en gift man. Nu i efterhand kan jag väl se det som ett typiskt mönster och ett sätt för mig att samla ihop de delar av min kvinnlighet som fanns kvar efter att ha blivit bedragen.

Jag ifrågasatte nog min moral många gånger och skrattade åt ödets ironi, men det oaktat gick jag in i ett passionerat och lite overkligt förhållande med den gifta mannen. Det slutade med att jag insåg att jag inte ville vara en skugga, en hemlighet.

Sedan samlade jag ihop också resten av mig själv och lever idag i ett friskt förhållande och ser på livet med öppnare ögon och med mycket mer barmhärtighet än förut.

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP