Hoppa till huvudinnehåll

Trump och Putin skakade hand i Vietnam - men hittills inget formellt enskilt möte

Donald Trump och Vladimir Putin skakar hand.
Donald Trump och Vladimir Putin skakar hand. Donald Trump och Vladimir Putin skakar hand. APEC,Da Nang,Vietnam,toppmöten,Vladimir Putin,Donald Trump

Trots flera dagars spekulationer har inget formellt enskilt möte ägt rum mellan presidenterna Donald Trump och Vladimir Putin i samband med Apec-mötet i Danang i Vietnam.

De båda ledarna möttes, skakade hand och utbyte några fraser inför en galamiddag som skulle hållas i anknytning till Apec-mötet.


Mötesdelegaterna ställde sedan upp för en kort fotosession.

Världsledare stääler upp för fotografering på Sheraton Hotel i Danang, Vietnam i samband med Apecs toppmöte.
Värdlandet hade förärat sina besökare löst sittande skjortor. Världsledare stääler upp för fotografering på Sheraton Hotel i Danang, Vietnam i samband med Apecs toppmöte. Bild: EPA-EFE/KUA CHEE SIONG APEC,Da Nang,Vietnam,toppmöten
Apec-möte i Vietnam
Apec-möte i Vietnam Bild: EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL APEC,Da Nang,Vietnam,toppmöten,Vladimir Putin,Donald Trump
Budskapen från Moskva och Washington har inte varit entydiga

Det har ryktats om att Trump och Putin skulle hålla ett formellt möte vid sidan om Apec-mötet men budskapen från Moskva och Washington är inte entydiga.

De båda presidenterna kommer att befinna sig på samma mark ännu i ungefär en halv dag.

Kreml har antytt att ett möte har planerats meden Vita huset meddelade strax innan Trump anlände till Vietnam att inget möte skulle äga rum med hänvisning till problem med tidtabeller.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson sade tidigare att de båda ledarna inte skulle träffas om det inte fanns något substantiellt att diskutera.

Ett möte borde leda till att man kan presentera något resultat

Svenska Yles utrikesredaktör Kerstin Kronvall bedömer att det största problemet med att ordna ett möte är att Trump just nu har det besvärligt hemma i USA och att han inte kan göra bort sig nu.

Kronvall konstaterar att det finns så ingående information om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet att det kunde vara riskabelt för Trump att träffa Putin.

- En annan orsak till problemen kring ett möte är att två presidenter från så här stora länder inte bara kan träffas, le mot varandra och hälsa på varandra. De måste också ha ett resultat att komma med efter en träff.

- Allt tyder på att man hade förberett något slag av öppning i någon fråga, men att detta inte har lyckats och att presidenterna därför inte har kunnat träffas.

I dag blev det inget officiellt möte men i morgon på förmiddagen kommer de båda presidenterna att befinna sig på samma möte i Danang.

- Det är möjligt att de i morgon bestämmer sig för att träffas ”i någon korridor” - som Kremls presstalesman har sagt, säger Kerstin Kronvall.

Ett möte mellan de två presidenterna skulle ha stor betydelse

Viktiga frågor för Trump och Putin är det allvarliga läget i relationen mellan USA och Nordkorea samt situationen i Syrien. Också Ukraina är en aktuell fråga.

Kronvall bedömer att särskilt Putin hoppas på en överenskommelse om samverkan i Syrien. Samarbete i stridsområdena är viktigt.

- Problemet är att de håller på att förlora den gemensamma fienden i Syrien eftersom terrororganisationen Islamiska staten (IS) börjar vara besegrad. Nu måste de bestämma sig för hur de går vidare.

Kerstin Kronvall anser att ett möte mellan Trump och Putin skulle ha stor betydelse.

- Det skulle visa för omvärlden att de finns en möjlighet för de här stora länderna att samarbeta åtminstone i någon fråga.

Kronvall tror att det är Putin som skulle ha mest att vinna på ett möte.

- Det är möjligt att han hade kommit med ett förslag som han kunde ha fått Donald Trump att gå med på.

Dåligt tecken för världsfreden

Kronvall säger att det är ett dåligt tecken om det inte blir något möte mellan Trump och Putin.

- Det vore ett dåligt tecken för världsfreden.

- Om inget möte äger rum tyder det på att det inte finns någon öppning, och att det inte finns någon möjlighet att gå vidare med att hitta gemensamma lösningar i de här verkligt stora frågorna - åtminstone inte just nu.

Melania Trump på promenad på Kinesiska muren.
Melania Trump promenerar på Kinesiska muren. Melania Trump på promenad på Kinesiska muren. Bild: EPA-EFE/WU HONG Melania Trump,Kina,kinesiska muren

Rundresa i Asien - Kinesiska muren på Melania Trumps agenda

Donald Trump och hans hustru Melania Trump är på rundresa i Asien.

Donald Trump anlände i dag till Vietnam för att diskutera ekonomi och säkerhet med andra världsledare medan hans hustru Melania Trump stannade i Kina.

Melania Trump tog bland annat en promenad på Kinesiska muren. Från Kina reser hon tillbaka till Washington.

Läs mera:

Presidenterna Trump och Putin på samma plats – men än vet man inte om de kommer att samtala

Ryssland och USA är oense i så många frågor att det in i det sista är oklart om presidenterna verkligen ska förhandla på tumanhand.


Läs mera:

AP: Ryssland och USA nära Syrienavtal - kan avslöjas om Trump och Putin möts i Vietnam

USA och Ryssland är nära ett avtal om hur man kunde lösa de långvariga konflikterna i Syrien enligt den amerikanska nyhetsbyrån AP, som citerar anonyma amerikanska regeringskällor.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes