Hoppa till huvudinnehåll

Vega vann vinterbadsutmaningen - tillsammans samlade vi in över 15 000 € till näsdagen

fyra programvärdar på rad på solig brygga i november
Vegas programvärdar Kati Enkvist, Main Valtonen, Ted Urho och Marie Söderman. fyra programvärdar på rad på solig brygga i november Näsdagen

Yle Vega lyckades få in mera pengar i den lekfulla tävlingen mellan kanalerna på näsdagen. Målet vara att samla in så mycket som möjligt till årets näsdagsinsamling.

Yle X3M kom god tvåa och totalt samlade Yle Vega och X3M över 15 000 € under näsdagen. Tack till alla lyssnare och tittare som följt med och bidragit till insamlingen!

En lekfull tävling behöver också ett pris, eller snarare ett lekfull uppdrag till förloraren i det här fallet. Den kanal som samlar in mindre pengar får lussa för den andra kanalen på luciadagen. Hur det ser ut och om det blir i direktsändning i Yle Vega återstår att se.

dans på brygga med paul oxley och jonathan granbacka
Paul Oxley fick Jonathan Jontti Granbacka att släppa loss på bryggan på Sandö. dans på brygga med paul oxley och jonathan granbacka Bild: Yle Näsdagen,Paul Oxley,jonathan granbacka

"Det känns så bra att vi har kunnat vara med och hjälpa på det här sättet"

I år går de insamlade pengarna inom ramen för näsdagen bland annat till att trygga flickors skolgång och förbättra hushållens tillgång till vatten. Att ge ett barn läskunnighet kostar 10 euro. För samma summa får tre skolbarn skolmaterial. En tia till ger 50 barn skydd mot polio, mässling och stelkramp.

- Det känns så bra att vi har kunnat vara med och hjälpa på det här sättet, tillsammans med våra lyssnare och de som tittat på streamarna under dagen, säger Gunilla Celvin som hållit i trådarna under näsdagen.

- Vi har tillsammans till exempel gett 1500 barn en chans att lära sig läsa.

Via nio olika biståndsorganisationer går de insamlade medlen till långvarigt biståndsarbete i Afrika, Asien och Sydamerika.

Solen lyste över näsdagsbadarna

Yle Vegas team vinterbadade på Sandö i Vasa och team X3M i utomhuspoolen i Helsingfors, från arla morgon till kväll, fredagen den 10 november.

Tim sparv är glad efter att ha vinterbadat
Fotbollsspelaren Tim Sparv var en av Vegateamets vinterbadare. Han hör också till vardags till Vasas glada vinterbadarpingviner. Tim sparv är glad efter att ha vinterbadat Bild: Yle Näsdagen,Tim Sparv

Yle Vega direktsände både i radio och på Arenan. I Vasa deltog bland andra Tim Sparv, Paul Oxley, Anna Bertills, Mikko Ollikainen, Emeline Siegfrids förutom många Vegaprogramledare såklart.

Humorgruppen KAJ, Oskar Pöysti, Molly Rosenström, Janne Grönroos, Walt Miguel och Mimosa Willamo bland andra doppade sig i poolen vid Salutorget i Helsingfors.

Näsdagsinsamlingen fortsätter hela november inom ramen för Tongåvan och du kan också fortsätta bidra via Vegas eller X3M:s textmeddelandenummer.

Näsdagen 2017

Näsdagen arbetar för att de mest utsatta barnen i världen ska få en möjlighet till ett gott liv. De insamlade medlen går till nio olika biståndsorganisationer som hjälper barn och barnfamiljer i utvecklingsländer i Afrika, Asien och Sydamerika.

Skola, utbildning och hälsa är fokusområden. För 10 euro ger du ett barn möjlighet att lära sig att läsa eller skolmaterial och tre barn. Mera om vart pengarna går kan du läsa på näsdagen.fi

Yle Vega och Yle X3M utmanar varandra i vem som kan samla in mest pengar för Näsdagen.

Heja på Yle Vegas team
Skicka ett SMS med texten VEGA till numret 16499.
Du stöder näsdagsinsamlingen med 10 euro.
Du kan också delta i insamlingen här.

Heja på Yle X3M
Skicka ett SMS med texten X3M till numret 16499.
Du stöder näsdagsinsamlingen med 10 euro.
Du kan också delta i insamlingen här.

Läs också

Nyligen publicerat - Vega