Hoppa till huvudinnehåll

Australiens regering förlorade sin majoritet - gammal lag om dubbelt medborgarskap ställer till med problem

Australiens konservativa premiärminister Malcolm Turnbull deltar som bäst i Apec-toppmötet i Vietnam
Australiens konservativa premiärminister Malcolm Turnbull deltar som bäst i Apec-toppmötet i Vietnam. Australiens konservativa premiärminister Malcolm Turnbull deltar som bäst i Apec-toppmötet i Vietnam Bild: EPA-EFE/WALLACE WOON Malcolm Turnbull,Australien

Australiens konservativa premiärminister Malcolm Turnbull har förlorat sin majoritet i parlamentet efter att ytterligare en ledamot var tvungen att avgå på grund av dubbelt medborgarskap.

Den förre tennisstjärnan John Alexander som representerar ett distrikt i Sydney, är den sjätte parlamentsledamoten som har tvingats avgå i höst efter avslöjanden om att de har dubbelt medborgarskap.

John Alexander tillhör Turnbulls Liberala parti som trots sitt namn är konservativt. Han har medgett att han kan ha medborgarskap även i Storbritannien, trots att han är född i Australien och har levt där i hela sitt liv.

-Jag har alltid trott att jag är australier och enbart australier. Jag kan inte längre med säkerhet bibehålla den tron som jag haft i 66 år sade Alexander, som en gång i tiderna var åttonde i världsrankingen.

Knapp minoritet

En av de sex som avgick var den biträdande premiärministern Barnaby Joyce. Han leder det Nationella partiet som ingår i Turnbulls regeringskoalition.

Regeringen stöds nu av 74 av de 150 ledamöterna i parlamentet, medan det ledande oppositionspartiet Labor har 69 ledamöter.

Labor-ledamoten Tony Burke säger att premiärministern har förlorat sin auktoritet.

- Hur man än ser på saken så har den här regeringen ingen majoritet längre från och med i dag. Regeringens premiärminister har inte längre sin auktoritet, säger Burke.

Oppositionsledaren, Labors ordförande Bill Shorten har inte ännu gått med på rgeringens förslag om hur problemet med lagen om dubbla medborgarskap skall lösas
Oppositionsledaren, Labors ordförande Bill Shorten har inte ännu gått med på regeringens förslag om hur problemet med lagen om dubbla medborgarskap skall lösas Oppositionsledaren, Labors ordförande Bill Shorten har inte ännu gått med på rgeringens förslag om hur problemet med lagen om dubbla medborgarskap skall lösas Bild: EPA-EFE/JAMES ROSS Australien,Bill Shorten

Inget nyval, men nog fyllnadsval

Den hårt trängda premiärministern som deltar i Apec-toppmötet i Vietnam, tänker ändå inte utlysa nyval

Turnbull sade att han är medveten om vad som händer men att han inte tänker åka hem för det. Han kräver också att Labor avslöjar sina egna ledamöter som kan ha dubbelt medborgarskap.

- Labor borde nu allvarligt överväga om ledamöter som medgav att de hade brittiskt medborgarskap, borde göra det rätta och avgå, sade Turnbull.

Det är möjligt att regeringen återfår sin knappa majoritet inom en snar famtid om Joyce och Alexander vinner kommande fyllnadsval nästa månad.

Joyce är favorit i sitt eget distrikt medan Alexander har ett svårare val framför sig.

Bägge forna ledamöter kan ställa upp i valen om och när de har avsagt sig de medborgarskap som de har haft tidigare.

Lagen föll i glömska

Grundlagsparagrafen om att australier med dubbelt medborgarskap inte kan väljas till parlamentet är gammal.

Grundlagstillägget antogs år 1901 men den föll i glömska och har sällan efterlevts.

Det förändrades när Högsta domstolen i höstas beslöt att fem ledamöter måste avgå på grund av grundlagen.

Ledamöterna klagar såsom Alexander över att de inte var medvetna om att de beviljades automatiskt medborgarskap i till exempel Storbritannien om en av deras föräldrar hade brittiskt medborgarskap.

Läs också