Hoppa till huvudinnehåll

"Luciatiden öppnade mina ögon"

Finlands lucia 2016, Ingrid Holm med tärnor skrider fram längs altargången i Helsingfors domkyrka
Fjolårets lucia Ingrid Holm på kröningen. Finlands lucia 2016, Ingrid Holm med tärnor skrider fram längs altargången i Helsingfors domkyrka Bild: Yle/ Marcus Rosenlund Lucia,Helsingfors domkyrka,luciakröning 2016

Under november är både Folkhälsans luciainsamling och röstningen om Finlands lucia 2017 i full gång. Röstningen sker på adressen www.lucia.fi och där finns också mer info om insamlingen. I väntan på vem som ska få bära ljuskronan i år frågade vi några tidigare lucior om hur de minns sin tid som Finlands lucia.

Idag arbetar Heidi Björstäkt som biträdande rektor i en skola i Esbo. Heidi Fager, som hon hette 1997, kröntes för jämnt tjugo år sedan till Finlands lucia. Hon minns sin tid som Finlands lucia med värme.

- Det var en jätte fin erfarenhet att som nittonåring få vara med om allt det som luciauppdraget innebar, att få lära sig uppträda och få träffa så mycket folk och umgås med nya människor, minns hon.

Unik erfarenhet

Man fick se sådant som man inte annars har en chans att se.

- Det öppnade mina ögon på ett helt nytt sätt för det fantastiska jobb som görs inom vårdbranschen speciellt.

Under Heidis tid som Finlands lucia gjorde hon och tärnorna över 80 olika besök och uppträdanden runt om i landet.

- Speciellt minns jag ett besök som vi gjorde till en av Kårkullas enheter, berättar Heidi Björstäkt. Vi uppträdde där också förstås, men det besöket skilde sig mycket från alla de andra tillställningarna vi åkte runt på. Det var fint och berörde mig själv djup, ett minne som jag bär med mig fortfarande.

Personlig utveckling

För fjolårets Finlands lucia Ingrid Holm har det gångna året med alla luciauppdragen också varit väldigt viktigt.

- Trots att jag varit lucia i andra sammanhang tidigare kan jag nog med handen på hjärtat säga att det här var den bästa tiden i mitt liv. Det var fint att sprida den glädje som lucia för med sig och att få dela gemenskapen vi hade med tärnorna, berättar Ingrid Holm.

Hon konstaterar att det nästan är lite vemodigt att det nu är över för hennes del.

- Jag skulle gärna hoppa ett år tillbaka i tiden nu och få uppleva allt en gång till, så roligt var det, säger Ingrid Holm.

Hon konstaterar också att luciatiden för henne innebar stor personlig utveckling på många plan.

Under luciatiden hann Ingrid Holm och hennes tärnor med närmare hundra olika uppdrag.

Det finaste luciaminnet?

- Det var under ett uppträdande på ett äldreboende i Ekenäs. Vi hade precis sjungit Jul, jul, strålande jul då en en kvinna i publiken bad oss att sjunga den sången en gång till för att hon tyckte så mycket om den. Det gjorde vi förstås eftersom det var viktigt för henne och det blev ett fint minne för mej och tärnorna.

Luciainsamlingen viktig

Luciainsamlingen, som pågår hela tiden, har också med åren fått en allt viktigare betydelse.

Precis som under de senaste åren går också årets luciainsamling till förmån för barnfamiljer som har det svårt i vardagen. I fjol inbringade insamlingen cirka 140 000 euro.

Orsakerna till att en del familjer har det svårt är många. Bland annat sjukdom, fattigdom eller brist på närstående stödjande relationer är vanliga orsaker till att föräldrar blir utmattade och behöver extra hjälp, och då är luciainsamlingen till stor nytta.

Röstningen pågår

Röstningen avslutas den 29 november och Finlands lucia 2017 kröns i domkyrkan i Helsingfors på Luciadagen den 13 december. Kröningens sänds direkt i Yle Fem och på Yle Arenan.

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP