Hoppa till huvudinnehåll

Nu söker hamnen i Bromarv hamnföretagare för sommaren 2018

Bromarv hamn
Midsommarstången finns kvar men annars är hamnen inte sig lik. Bromarv hamn Bild: Yle/Christoffer Westerlund Bromarv,gästhamnar,Västnyland,Raseborg,bromarv hamn

Vid Bromarv skärgårdshamn brummar flera grävmaskiner och en dumper. Arbetena med att modernisera hamnen är i full gång. Nu söker Bromarv byaråd en företagare som ska ta hand om hamnverksamheten i sommar.

Det handlar om en modernisering över hela linjen, förklarar Henrik Huldin som är ordförande för Bromarv byaråd.

Hamnen får en bränslestation, ett nytt torg, ett hamncafé och eventuellt också en fiskhanteringsstation. Dessutom muddras hamnbassängen och hamnområdet får nya parkeringsplatser och en ny kaj med pontonbryggor.

Grävmaskin som trycker ner stålspont i havet.
Sponter läggs ner i havsbottnen. Grävmaskin som trycker ner stålspont i havet. grävmaskiner,Västnyland,Bromarv,Spont,spånt

Den nya kajen växer fram just nu. Sju meter långa stålsponter, som väger 700 kilogram var, trycks ner i gyttjan och svetsas ihop med en balk. Sponterna ska bilda en 140 meter lång stålvägg, berättar projektchef Mårten Johansson.

Medan arbetena pågår har torget tillfälligt flyttats till bankens parkering och i stället för caféet i hamnen finns ett café med lunchservering uppe i byn.

Butikens bränslestation flyttar

Bränslestationen är bybutikens egna projekt. Köpman Ragna-Lise Karlsson ser fram emot mer utrymme och fler kunder när bränslestationen flyttar från sin gamla plats vid butiken.

- Bränsleförsäljningen är inte någon lönande business, men på det här sättet får vi både båtar och bilar. Nu har vi möjlighet att förnya då bränslestationen uppe vid butiken kommer att bli föråldrad senast år 2020.

Bromarv bränslestation.
Bränslestationen vid butiken ska flytta. Bromarv bränslestation. Bild: yle/Petra Thilman Bromarv,bensinmack i bromarv

Ny företagare sökes

Hamnen ska få en torg- och hamnföretagare som tar ha hand om själva verksamheten på området. Byarådet har nyligen gått ut med en annons där de efterlyser en hamnföretagare.

Ragna-Lise Karlsson, Mårten Johansson och Henik Huldin.
Köpman Ragna-Lise Karlsson, projektchef Mårten Johansson och byarådets ordförande Henrik Huldin. Ragna-Lise Karlsson, Mårten Johansson och Henik Huldin. Bromarv,Raseborg,Mårten Johansson,henrik huldin

Hamnprojektet är ett samarbete mellan Bromarv byaråd och Raseborgs stad som äger marken på området. Byarådet arrenderar området av staden 20 år framåt.

Enligt nuvarande beräkningar kostar hamnprojektet totalt 1,5 miljoner euro. Raseborgs stad står för drygt 500 000 euro. Resten finansieras med privata pengar och projektpengar.