Hoppa till huvudinnehåll

OS-avstängde Vylegzjanin tävlade i Muonio – ryssarna dominerade stort

Maxim Vylegzjanin
Maksim Vylegzjanin slutade på femte plats. Maxim Vylegzjanin Bild: imago/Eibner Europa/ All Over Press längdskidåkning,Maksim Vylegzjanin,vylegzjanin

Sju ryska åkare tog sig in bland de åtta bästa på herrarnas 10 km klassiskt i Muonio. Bland dem fanns Maksim Vylegzjanin som är avstängd på livstid från OS.

De finländska åkarna hade inget med täten att göra i dagens tävling över 10 km i klassisk stil. Ville Nousiainen åkte i mål på 16:e plats och med den placeringen var han bästa finländare.

IF Minkens Juuso Haarala som gjorde en bra insats i fredagens sprint var näst bästa finländare på 22:a plats. Haarala hade nästan en och en halv minut upp till segraren Alexander Bolsjunov från Ryssland.

Många ryska åkare fanns på plats i Muonio och det gav också en helrysk prispall. Bolsjunov vann före Alexej Tjervotkin och Andrej Sobakarev.

Med i tävlingen fanns också Maksim Vylegzjanin som för några dagar sedan stängdes av på livstid från OS. Internationella skidförbundet Fis har ännu inte gått ut med något straff vilket gör att han i nuläget får tävla i världscupen och andra tävlingar i förbundets regi.

Vylegzjanin gick i mål en dryg minut efter segraren Bolsjunov och slutade på femte plats.

– En bra tävling, jag är i bra form. Jag tävlar bara på den här distansen här, sa Vylegzjanin till Iltalehti efter tävlingen.

Vylegzjanin var inte speciellt sugen på att prata om IOK:s beslut att stänga av honom från OS. Han svarade bara nej på Iltalehtis fråga och skyndade vidare.

Resultat:

1. Alexander Bolsjunov RUS 20.35,7
2. Alexej Tjervotkin RUS +20,6
3. Andrej Sobakarev RUS +42,2
4. Andreas Nygaard NOR +46,9
5. Maksim Vylegzjanin RUS +59,2
6. Ivan Kirillov RUS +1.00,0
7. Nikita Stupak RUS +1.04,5
8. Nikita Krjukov RUS +1.06,7
9. Jevgenij Velichko KAZ +1.09,2
10. Snorri Einarsson ISL +1.10,2
-------------------------
16. Ville Nousiainen +1.19,6
22. Juuso Haarala +1.28,1
29. Kusti Kittilä +1.39,8

Läs också