Hoppa till huvudinnehåll

Shiffrin jagar sin tredje ren i Levi – finländarna har anspråkslösare drömmar

Mikaela Shiffrin har dominerat slalomcupen de fem senaste säsongerna. I Levi inleder 22-åringen jakten på sin 32:e seger i världscupen och allt annat än en amerikansk triumf skulle vara en överraskning.

Vad och när

Levi har för nionde gången äran att öppna slalomcupen före både damerna och herrarna. Det första åket börjar kl. 11 och det andra kl. 14. Sändningen i Yle TV2 och på Yle Arenan börjar kl. 10.40.

Kristian Karlsson refererar på svenska och på finska sitter Nina Vanhatalo och expertkommentator Kalle Palander bakom mikrofonerna.

Utgångsläget

Det har gått två veckor sedan säsongen rullade igång i Sölden. Då fick storslalomexperterna visa upp sig och nu är det slalomspecialisternas tur. Mikaela Shiffrin, som var femma i Sölden, vann sju av förra säsongens tio deltävlingar och med Veronica Velez-Zuzulova knäskadad talar det mesta för fjolårsdominanten från Colorado.

Skrällvarning

Österrikes Carmen Thalmann var skadad så gott som hela säsongen men nu är hon tillbaka. Ingen österrikiska har vunnit i Levi sedan 2010 och en pallplats skulle vara en enorm bedrift av Thalmann.

Norskan Maren Skjöld var femma ifjol och vill garanterat inleda säsongen lika bra i år. Även Ana Bucik från Slovenien är ett namn som vill utmana de hetaste favoriterna

Finländarna

På hemmaplan ställer Finland upp med tre åkare fast de egentligen bara har en startplats i världscupen. Riikka Honkanen är den enda med rutin från världscupen och på lördagen gör hon sitt femte framträdande bland världseliten.

De övriga 19-åringarna, Hilla Hannola och Kia-Emilia Hakala, förbereder sig däremot för sin världscupdebut. Honkanen startar med nummer 60, Hannola med 69 och som sista dam i den första omgången kommer Hakala med nummer 71 nedför Levi Black-pisten.

Historik

Vinnaren i Levi har sedan 2013 fått egen ren som pris förutom en pokal och prispengar. Mikaela Shiffrin ligger väl till att få döpa om en ren för tredje gången.

Senast en finländare stått på prispallen i Levi var 2012 då Tanja Poutiainen slutade tvåa . Efter att Poutiainen lade av våren 2014 har ingen finländska tagit poäng i världscupen.

Referentens tips

Det blir exakt samma damer på podiet som för ett år sedan då Shiffrin vann före Wendy Holdener och Petra Vlhová. Enda skillnaden är att slovakiskan blir tvåa i år och schweiziskan trea. Sen gäller det givetvis inte att glömma bort Sveriges främsta hopp, Frida Hansdotter.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport