Hoppa till huvudinnehåll

Hon fick jobb på första försöket – allt färre arbetslösa ungdomar

19-åriga Fanny Sand är utbildad kock med servitörsinriktning.
19-åriga Fanny Sand är utbildad kock med servitörsinriktning. Hon fick jobb direkt efter examen. 19-åriga Fanny Sand är utbildad kock med servitörsinriktning. Bild: Yle/Jukka Tyni servitörer

19-åriga Fanny Sand fick sin yrkesexamen i juni. I höst fick hon fast anställning som servitör. Allt färre ungdomar går utan jobb i Österbotten och restaurangbranschen hör till de branscher där det finns jobb.

Fanny Sand från Korsholm visste inte vad hon ville göra efter högstadiet men tänkte att matlagning är en kunskap man alltid har nytta av. Det visade sig vara ett lyckat drag med tanke på jobb.

När Fanny Sand fick sin kockexamen med servitörsinriktning från Yrkesakademin i Österbotten hade hon jobb direkt.

- Till min nuvarande arbetsplats kom jag först som praktikant. Efter det började jag som inhoppare och nu i höst fick jag fast anställning.

Gillar att jobba med kunder

Jobbmöjligheter var ändå inget Sand funderade på desto mera när hon valde yrkesbana utan hon tänkte mest på vad hon var intresserad av.

- Det bästa med det här jobbet är kontakten med kunderna och att det är varierande.

I september minskade ungdomsarbetslösheten i Österbotten med en fjärdedel jämfört med samma tid ifjol. Jobb finns inom flera branscher, säger Irene Råstu, handledare vid Österbottens arbets- och näringsbyrå.

- Servicebranschen drar alltid. Ungdomar kan lätt få kassajobb och jobb inom restaurangbranschen. Men också inom produktionen finns det jobb, inom bygg- och metallbranschen.

Rysk shoppingturist handlar i Villmanstrand
Rysk shoppingturist handlar i Villmanstrand villmanstrand

Ungas sysselsättning extra konjunkturkänslig

När det gäller unga under 25 år är sysselsättningsläget extra konjunkturkänsligt, säger Råstu.

- Då det finns jobb får ungdomar jobb och när det blir sämre tider är ungdomarna de första som får gå från jobben. Det syns tydligt att nu finns det gott om lediga jobb.

Irene Råstu, handledare, Österbottens arbets- och näringsbyrå
Irene Råstu Irene Råstu, handledare, Österbottens arbets- och näringsbyrå Bild: Yle/Jukka Tyni arbets- och näringsbyrå,Österbotten

Även om Fanny Sand trivs med att jobba inom restaurangbranschen säger hon att arbetstiderna är en nackdel med branschen. Själv jobbar hon på en restaurang som har kvällsöppet så arbetstiderna är från sen eftermiddag till sen kväll.

- Oftast jobbar du när dina kompisar och din familj är lediga.

Företag anställer "bra typer"

De obekväma arbetstiderna är en bidragande orsak till att allt färre unga utbildar sig till servitörer och andra serviceyrken. Framtiden ser därför ljus ut för den som väljer servicebranschen.

- Jag skulle nog kunna tänka mig att jobba med det här hela livet, säger Fanny Sand.

- Jag tycker det är roligt och jag vet inte riktigt vad jag annars skulle jobba med.

Irene Råstu råder unga att vara rörliga när det gäller jobbsökande och att utnyttja sina nätverk.

- Fråga kompisar och kompisars föräldrar. Nätverk är väldigt viktiga i dag. Det lönar sig också att gå in till olika ställen och fråga om det finns jobb eftersom alla lediga jobb inte annonseras ut.

Byggarbetare river ner gamla väggar i ett hus.
Byggarbetare river ner gamla väggar i ett hus. Bild: Yle/Minna Almark bostadshus,lägenheter,renovering,byggarbetsplatser,sunpark

Förutom specifika branschkompetenser som programmering finns det också vissa personlighetsdrag som efterfrågas på arbetsmarknaden, säger Irene Råstu.

- Företag vill alltid ha "bra typer". Sådana som kommer i tid, jobbar på och har en bra inställning till arbete.

Läs också