Hoppa till huvudinnehåll

Jarl Boström blickar tillbaka: Biblioteket och Lönneberga framgångar för Ingå

Ingås kommundirektör Jarl Boström lutar mot ett broräcke.
Jarl Boström har varit kommundirektör i Ingå nästan 30 år. Ingås kommundirektör Jarl Boström lutar mot ett broräcke. Bild: Yle/ Christoffer Westerlund kommundirektörer,Ingå,Västnyland,skolfrågor

Det meröppna biblioteket i Ingå kommungård och det moderna äldreboendet Lönneberga. Det är några konkreta saker som Ingås kommundirektör Jarl Boström är stolt över.

Boström går i pension sommaren 2018. Han har varit kommundirektör i Ingå sedan 1989.

Ingås nybyggda bibliotek öppnade i kommungården hösten 2014. Ingå var en föregångare då det nya biblioteket var meröppet och det går att låna böcker också då personalen inte är på plats.

Ingå bibliotek
Ingå bibliotek ligger i kommungården. Ingå bibliotek Bild: Yle/Monica Slotte bibliotek,ingå bibliotek

Biblioteket har blivit Ingåbornas vardagsrum.

Jarl Boström ser det som positivt att det meröppna biblioteket finns i kommungården och att ungdomarna har hittat dit.

– Det har gjort att kommuninvånarna har kommit närmare förvaltningen.

Föregångare också i äldrevården

Äldreboendet Ingahemmet stängde i slutet av år 2012. I stället öppnade det nya servicehemmet Lönneberga. Jarl Boström poängterar att det är en ny form av äldreboende.

Lönnebergas skylt i Ingå. Bakom skymtar den äldre delen av servicehemmet till vänster.
Servicehemmet Lönneberga. Lönnebergas skylt i Ingå. Bakom skymtar den äldre delen av servicehemmet till vänster. Bild: Yle/Marica Hildén äldre,lönneberga i ingå

– Man bor hemma fast man bor på Lönneberga. Man har ännu inte riktigt lärt sig den formen och det kom kanske med litet för mycket i flyttlasset från Ingahemmet. Men det går hela tiden mot det bättre.

Renoveringen av Merituulen koulu problematisk

En sak som inte gick så bra som Jarl Boström skulle ha önskat var renoveringen av Merituulen koulu. Den finska skolan renoverades på grund av mögel- och fuktproblem åren 2013-2015.

Nya problem med inomhusluften har upptäckts efter renoveringen.

Vid Merituulen koulu i Ingå kunde trafiken slussas säkrare.
Merituulen koulu. Vid Merituulen koulu i Ingå kunde trafiken slussas säkrare. Bild: Yle/Monica Slotte merituulen koulu,Ingå,trafiksäkerhet

– Skulle vi ha vetat det som vi nu vet om skolan så skulle Merituuli inte ha reparerats så som det gjordes. I dag gör man en analys om det lönar sig att reparera eller om det lönar sig att bygga nytt. Vissa hus passar helt enkelt inte för kommande tider.

Stora förändringar på kommande

Det är en lämplig tidpunkt att gå i pension nästa år, anser Jarl Boström.

– Kommunerna står inför stora utmaningar när landskapsreformen kommer, om den kommer. Det är litet beklagligt att kommunerna inte riktigt förstår det än. Det kommer inte att vara samma Ingå år 2020 som det är nu.

Reformen som nu är på kommande är större än reformerna på 1970-talet då grundskolan infördes och lagen om folkhälsoarbete kom.

– Då var det en stor förändring, men den här reformen kommer att vara ännu större.

Ingå har alla möjligheter

Boström tror i alla fall att Ingå kommer att klara sig bra också i framtiden.

Ingå har samma utmaningar som kommuner i hela Finland: barnantalet minskar och invånarna blir äldre.

– Som jag ser det har Ingå alla möjligheter. Vi är nära huvudstadsregionen och vi hör till de så kallade kranskommunerna. Går det inte här så går det inte någon annanstans i landet heller.

Artikeln bygger på en intervju som Veronica Montén gjort med Jarl Boström.

Artikeln uppdaterades 13.11 klockan 6.20. Det meröppna biblioteket i Ingå öppnade hösten 2014, inte 2017 som det tidigare stod i artikeln.