Hoppa till huvudinnehåll

Tidigare CIA-chef: Trump borde skämmas

Tidigare CIA-chefen John Brennan
Tidigare CIA-chefen John Brennan. Tidigare CIA-chefen John Brennan Bild: EPA / Shawn Thew USA,John Brennan

Två tidigare chefer för amerikanska underrättelseorgan säger att president Donald Trump blir manipulerad av Rysslands president Vladimir Putin.

Uttalandena kommer efter att Trump sagt att han tror på Putin när den ryske presidenten säger att Ryssland inte påverkade valet år 2016.

Tidigare chefen för amerikanska underrättelsetjänsten CIA John Brennan säger att president Donald Trump borde skämmas för att ha kallat amerikanska underrättelsetjänstemän "politiska odågor".

– Detta visar för Putin att Donald Trump kan manipuleras av andra länders ledare så länge de spelar på hans ego och hans osäkerheter. Det är mycket oroväckande när det gäller nationell säkerhet, sade Brennan i en intervju för den amerikanska tv-kanalen CNN.

Trump framförde kritiken till journalister ombord på presidentplanet Air Force One under sin resa i Asien.

Trump twittrade även senare och kallade sina kritiker för dårar.

Hoppa över Twitterpostning

Brennan får understöd av det nationella säkerhetsrådets tidigare direktör James Clapper.

– Jag tror att både Ryssland och Kina känner att de kan spela ut honom, säger Clapper.

Trump tonar ner kommentarer

Efter hård kritik för kommentarerna uttryckte Trump ändå tillit till de amerikanska underrättelsetjänsterna under ett framträdande i Hanoi på söndagen.

Trump och Putin berömde varandra i Da Nang men de höll aldrig något eget, regelrätt möte
Donald Trump och Vladimir Putin träffades kort i Vietnam under slutet av veckan. Trump och Putin berömde varandra i Da Nang men de höll aldrig något eget, regelrätt möte Bild: KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN Vladimir Putin,Donald Trump

USA:s finansminister Steven Mnuchin gick också hårt ut mot kritiken.

– Presidenten manipuleras inte av någon. Han har varit fokuserad på viktiga frågor i Nordkorea och Syrien och där är det viktigt att vi samarbetar med Ryssland och att de är med på vår strategi, sade Mnuchin till CNN.

Källor: Reuters, AFP, The Guardian, CNN.

  • Världsrekord och värdiga vinnare i OS-konståkningen – kvintupelhopp nästa?

    Medaljerna i Pyeongchang gick till rätt adresser.

    OS i Pyeongchang går till historien som en tävling där konståkningsmedaljerna gick till “rätt” adresser. Ikoniska åkare belönades med de medaljer de eftersträvat länge, samtidigt som de senaste årens unga dominanter fick sitt, skriver Yle Sportens konståkningsexpert i sin OS-analys.

  • Estland firar 100 år med värme i kylan

    Tusentals personer sjöng in Estlands hundraårsdag.

    I Tallinn steg tusentals ester tidigt upp i morse för att fira landets 100-års självständighetsdag med flagghissning och nationalsång på Domberget. Dagens slutar först sent i kväll med Presidentens självständighetsmottagning på Estlands nationalmuseum i Tartu.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes