Hoppa till huvudinnehåll

Vad gör dig stressad?

Bild till kampanjen Pressad (Abimix)
Bild till kampanjen Pressad (Abimix) kampanjer

Känner du dig trött eller stressad? Ibland kan skolan och studentskrivningarna helt enkelt kännas som för mycket. Vill du berätta om dina upplevelser?

Studentskrivningarna och slutet av gymnasiet är mycket krävande och många abiturienter känner sig utmattade.

Jag hör gärna hur just du upplever din studievardag och hur du känner dig. Vad gör dig stressad? Påverkar det dina studier - orkar du med allt? Har du bra tips till abiturienter som har skrivningarna framför sig?

Du får ta ställning till de krav som ställs på abiturienter eller dela med dig av dina egna upplevelser. Abimix kan publicera din berättelse eller göra innehåll på basen av det du varit med om.

Jag vill höra hur du mår.

Kontakta mig genom att skicka mail till: nanna.stenberg-gustafsson@yle.fi eller skriv en kommentar till den här artikeln - du får också vara anonym.

Lämna dina kontaktuppgifter om du vill att jag kontaktar dig för en möjlig intervju.

Texten är en del av kampanjen Pressad. Pressad hjälper abiturienter att förbereda sig inför studentskrivningarna och erbjuder information och verktyg för att klara av skrivningarna och hantera stress. Syftet med kampanjen är att betona vikten av att må bra medan man studerar och synliggöra studiestressen som många gymnasieelever känner.

Kommentarer

Vetamix

 • Tussilago, hästhov eller hosthäva

  Förr användes tussilago som hostmedicin.

  Det behövs bara en liten snöfri markplätt för att de lysande gula tussilagoblommorna ska titta fram. Blomknopparna utvecklats redan under föregående höst och därför är tussilagon redo att blomma mycket tidigt om våren.

 • Blåsippan är inte alltid blå

  Den kan vara lila, lilaröd och till och med vit.

  Då blåsippan, Hepatica nobilis, slår ut i blom är våren här på allvar. De första blommorna dyker vanligtvis upp i början av april, då tjälen gått ur marken. Blåsippan och tussilagon är de växter som blommar tidigast i vårt land, i april-maj. Blåsippans stora, rosettställda, treloberade blad och de färdigt utvecklade blomknopparna bildas året innan och övervintrar.

 • Lärkan drillar in våren

  Första lärkan har sju yrväder i stjärten.

  Lärkan eller sånglärkan är en av de första, efterlängtade flyttfåglarna som återvänder till vårt land. De första lärkorna kan observeras redan i början av mars, medan snön ännu ligger kvar på fälten.

 • Grodan lägger tusentals ägg

  Av 3000 ägg utvecklas bara omkring 5 till vuxna grodor.

  Grodorna samlas i vattensamlingar för att leka i april-juni. De lägger sina ägg i form av stora romklumpar. En groda lägger omkring 1000-3000 grodägg samtidigt, men fienderna är många och bara omkring 5 av 3000 utvecklas till vuxna grodor. Äggen ser ut som genomskinliga geléklumpar med svarta prickar i mitten. Prickarna är de egentliga äggen. Grodrommen sjunker först till bottnen.

Nyligen publicerat - Vetamix