Hoppa till huvudinnehåll

Barn knivhugget i Lyceiparken i Borgå - avled på sjukhus

Ambulansen, brandbilen och poliserna samlade
Utryckningen till Lyceiparken var stor. Ambulansen, brandbilen och poliserna samlade Bild: Yle/ Jenny Kähärä Polis,Borgå,ambulanser,lyceiparken

Ett barn har knivhuggits till döds av sin far i Lyceiparkens lekpark i Borgå. Den 40-åriga fadern, som är fransk medborgare, är gripen av polisen.

Enligt polisens pressmeddelande fick polisen i Östra Nyland en utryckning till Lyceiparken klockan 7.59, där det enligt uppgift skett ett våldsdåd.

Karta över Lyceiparken i Borgå
Karta över Lyceiparken i Borgå knivhuggning

Enligt kommissarie Jyri Hiltunen var polisen snabbt på plats och avbröt våldsdådet. Flera personer bevittnade händelsen.

Det hela fick sin början ungefär fem minuter tidigare när fadern utan lov förde i väg sitt treåriga barn hemifrån och gick till den närliggande lekparken i Lyceiparken.

Där började han av okänd orsak misshandla barnet. Polisen utreder brottet som brott mot liv.

Helikoptern flyger iväg
Läkarhelikoptern deltog i insatsen. Helikoptern flyger iväg Bild: Yle/ Jenny Kähärä olyckor,Polis,Borgå,helikoptrar,lyceiparken

Polisen var på plats klockan 8.05 och fick använda sig av maktmedel när den misstänkte gärningsmannen togs om hand.

Barnet fördes till sjukhus för att vårdas men avled senare.

Polisen skriver i ett pressmeddelande kl.14.15 att de fortsätter sitt arbete med att undersöka brottsplatsen och förhöra ögonvittnen.

Just nu undersöker polisen motivet och omständigheterna. Imorgon börjar man förhöret med den misstänkta, 40-åriga pappan.

Elever i närliggande skolor vittnen men oskadda

Yle Östnyland meddelades om händelsen när utbildningsdirektör Rikard Lindström i en tweet vid nio-tiden uppgav att en knivhuggning hade ägt rum i Lyceiparken i Borgå.

Tio minuter snare kunde Lindström per telefon bekräfta dådet men också att inga studerande eller elever varit inblandade.

Uppgiften bekräftas också av Lyceiparkens skolas rektor Johannes Nygren.

Polisen vid sin bil
Polisen vid sin bil Bild: Yle/ Jenny Kähärä Borgå,Polis,ambulanser,lyceiparken

Enligt Lindström har elever i Lyceiparkens skola och Borgå gymnasium nog blivit vittnen till polisens utryckning och det tumult som uppstått i samband med att läkarhelikoptern tillkallades till platsen.

Polisen ber ögonvittnen att höra av sig på telefonnummer 0295 438 729.

Polisen informerar mera om händelsen imorgon.

Artikeln har uppdaterats med polisens uppgifter 13.11.2017 kl. 10.08.
Artikeln har uppdaterats med uppgifter om att barnet dog 13.11.2017 kl. 10.55.
Artikeln har uppdaterats med den misstänktes ålder och med polisens uppgifter om hur utredningen går vidare 13.11.2017 kl.14.20.
Artikeln har uppdaterats med uppgift om att den misstänkte mannen är fransk medborgare 13.11.2017 kl. 16:09

Läs mera:

Biskop Björn Vikström: Den tragiska knivhuggningen av ett litet barn här i Borgå väcker sorg, ilska och förtvivlan

Den tragiska knivhuggningen av ett treårigt barn i Borgå på måndagsmorgonen väcker känslor. Bland annat biskop Björn Vikström och stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula kommenterar händelsen.