Hoppa till huvudinnehåll

Det ser ljust ut för Kirjais byhandel - åländskt par torde ta över

Kirjais byhandel.
Kirjais byhandel. Bild: YLE/Nina Bergman butik,kirjais bybutik

Ett åländskt par vill ta över bybutiken i Kirjais, Nagu, och utveckla gästhamnen.

"Möjligheten att verksamheten fortsätter med nya krafter nästa säsong har just tagit ett stort steg framåt" kunde man läsa på Kirjais byhandels Facebooksida på måndagen.

Sara Bergqvist-Wallentowitz som drivit stället sedan 2011 tillsammans med Einar Wallentowitz berättar att man nu har ett föravtal med nya företagare.

Just nu väntar man på ett beslut om EU-pengar för att kunna satsa på gästhamnen i samband med butiken, berättar Bergqvist-Wallentowitz. Företagarna ansökte redan ifjol om EU-finansiering för att kunna bygga fler båtplatser och bygga om ett garage till servicebyggnad med bastu och dusch.

- Utomstående finasiering är nästan ett måste för att kunna investera. Säsongen är så kort, förklarar Berqvist-Wallentowitz.

De nya företagarna har meddelat att de är villiga att ta över byhandeln och gästhamnen oberoende av om EU-finansiering för gästhamnen beviljas. Enligt Bergqvist-Wallentowitz kan de nya företagarna flytta till Kirjais redan i december.

 • Raseborg sväljer inte Nordkalks stora planer i Svartå

  Miljö- och byggnadsnämnden vill begränsa maximimängden.

  Företaget Nordkalk vill bryta nästan fyra gånger mera kalksten i framtiden vid sitt kalkbrott i Svartå. Miljö- och byggnadsnämnden i Raseborg vill att myndigheterna begränsar maximimängderna kalk- och sidosten som bryts och krossas.

 • Rysk OS-vinnare livstidsavstängd

  IOK fortsätter att straffar ryska idrottare.

  Fyra ryska skidåkare är avstängda på livstid från OS. Nu har Internationella olympiska kommittén (IOK) stängt av fyra skeletonåkare, också de på livstid, skriver IOK på sin webbplats.

 • AV-teatern skvallrar om blodig fars

  Det skrattas åt överklassen i AV-teaterns nya pjäs Skvaller.

  Det skrattas åt överklassen i AV-teaterns nya pjäs "Skvaller". På scenen ses i år också bekanta ansikten från sommarteatrar i södra Finland.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland