Hoppa till huvudinnehåll

Digiträning: Vad vet du om tjänsten suomi.fi? Testa din kunskap och lär dig mera

Startbild för artikel om Suomi.fi:s tjänster
Startbild för artikel om Suomi.fi:s tjänster. Startbild för artikel om Suomi.fi:s tjänster Bild: Timothy Muza, Unsplash (CC0) Suomi.fi,myndigheter,internet,nättjänster,EU-medborgare,Digitreenit,digiträning

Suomi.fi är en nätsida som samlar all information om de offentliga tjänsterna på ett och samma ställe. På sidan öppnas snart en elektronisk brevlåda för medborgarna som ersätter den nuvarande tjänsten Medborgarkontot.

På suomi.fi hittar du, på samma adress, olika myndigheters tjänster och information för olika livssituationer och ärenden.

Suomi.fi ska i framtiden underlätta för dig om du behöver uträtta ärenden för någon annan persons räkning eller för ett företag.

OBS: I vissa frågor finns det fler en ett rätt svar. Du får ändå bara en poäng per rätt och fråga.

1. Medborgarnas elektroniska brevlåda öppnar inom kort. Kan man ändå fortfarande vara i kontakt med myndigheter också på andra sätt än via nätet?

2. När öppnades suomi.fi?

3. Du kan identifiera dig på tre olika sätt när du loggar in till suomi.fi. Med bankkoder, mobilcertifikat eller med certifikatkort. Men vad är ett certifikatkort?

4. Genom att logga in på suomi.fi kan du vara i kontakt med flera olika myndigheter under en inloggningssession. Vilken eller vilka myndigheter använder sig av suomi.fi?

5. Hittar jag alla kommuners alla tjänster i suomi.fi?

6. Varför syns till exempel Vasa och Åland när du söker efter sjukvårdsservice i Helsingfors?

7. Vilken information om dina olika register ser du på suomi.fi?

8. Kan en äldre person ge fullmakt åt sitt vuxna barn att sköta hens ärenden i suomi.fi?

9. Vad är åldersgränsen för att sköta ärenden i suomi.fi?

10. Varför ska jag använda suomi.fi?

Testet om suomi.fi är ursprungligen sammanställt av Katja Solla på Yle Oppiminen.

Här kan du gå in på suomi.fi och läsa mera!

Befolkningscentralens medborgarcertificat. kan du läsa mer om här.

En skärmdump på suomi.fi:s startsida. Med information för medborgare.
En skärmdump på suomi.fi:s startsida. Med information för medborgare. nättjänster,social- och hälsovårdstjänster,Statliga myndigheter,Suomi.fi

- Information om officiell service i Finland samlad på webbsida:
Information och tjänster för medborgare, företag och samfund.

- Mycket information saknas fortfarande men de fyller hela tiden på databanken efterhand.
- Sidorna förnyades och vidgades under sommaren 2017 följd av en reklamkampanj.

- I suomi.fi kan du söka information enligt i vilket livsskede du befinner dig. Till exempel om du får barn, en närstående dör eller du blir arbetslös.

- Den elektroniska brevlådan Suomi.fi-meddelanden öppnades i december 2017. Den ersätter den nuvarande tjänsten Medborgarkontot. För tillfället kan du använda Medborgarkontot som tidigare.

Meddelanden som kommit från brevlådan får du per e-post eller till mobiltelefonen.

- Suomi.fi kommer att öppna en mobilversion under början av 2018.
- I suomi.fi kan du titta på information om dig själv i flera olika register.

- Suomi.fi inlogg ersättar så småningom andra sätt att vara i kontakt med myndigheter. Exempelvis FPA:s tjänst Mina Kanta- sidormed information om din hälso- och sjukvård, använder redan suomi.fi.

- Sajtens huvudsidor finns på finska, svenska och engelska. Kommunerna presenterar sina tjänster på sina respektive officiella språk.

Från och med 2018 finns tjänsten tillgänglig också på samiska. På många andra språk exemplvis estniska, franska, somali, finns det tillgänglig information på infopankki.fi.

.

Kommentarer

Vetamix

 • Tussilago, hästhov eller hosthäva

  Förr användes tussilago som hostmedicin.

  Det behövs bara en liten snöfri markplätt för att de lysande gula tussilagoblommorna ska titta fram. Blomknopparna utvecklats redan under föregående höst och därför är tussilagon redo att blomma mycket tidigt om våren.

 • Blåsippan är inte alltid blå

  Den kan vara lila, lilaröd och till och med vit.

  Då blåsippan, Hepatica nobilis, slår ut i blom är våren här på allvar. De första blommorna dyker vanligtvis upp i början av april, då tjälen gått ur marken. Blåsippan och tussilagon är de växter som blommar tidigast i vårt land, i april-maj. Blåsippans stora, rosettställda, treloberade blad och de färdigt utvecklade blomknopparna bildas året innan och övervintrar.

 • Lärkan drillar in våren

  Första lärkan har sju yrväder i stjärten.

  Lärkan eller sånglärkan är en av de första, efterlängtade flyttfåglarna som återvänder till vårt land. De första lärkorna kan observeras redan i början av mars, medan snön ännu ligger kvar på fälten.

 • Grodan lägger tusentals ägg

  Av 3000 ägg utvecklas bara omkring 5 till vuxna grodor.

  Grodorna samlas i vattensamlingar för att leka i april-juni. De lägger sina ägg i form av stora romklumpar. En groda lägger omkring 1000-3000 grodägg samtidigt, men fienderna är många och bara omkring 5 av 3000 utvecklas till vuxna grodor. Äggen ser ut som genomskinliga geléklumpar med svarta prickar i mitten. Prickarna är de egentliga äggen. Grodrommen sjunker först till bottnen.

Nyligen publicerat - Vetamix