Hoppa till huvudinnehåll

Ingen ny skola i S:t Karins - Hovirinta får nöja sig med renovering

S:t Karins skylt
S:t Karins skylt Bild: Yle/Monica Forssell S:t Karins,skylt

En livlig debatt föregick S:t Karins stadsfullmäktiges beslut om att renovera Hovirinta skolfastighet i stället för att bygga en ny skola.

Åtminstone tjugofem anföranden och en förhandlingspaus behövdes för att politikerna skulle komma till skott med frågan om huruvida Hovirinta skola ska renoveras eller om det ska byggas en helt ny skola.

Fullmäktigeledamöter med ryggen åt i fullmäktigesal.
Fullmäktigeledamöter med ryggen åt i fullmäktigesal. Bild: Yle/Monica Forssell S:t Karins stadsfullmäktige,politiker

Ärendet kom upp i samband med att fullmäktige fattade beslut om nästa års budget och vilka investeringar man ska satsa på i staden.

Åsa Gustafsson från Svenska folkpartiet var först ut med att föreslå ett nybygge.

Åsa Gustafsson
Åsa Gustafsson (SFP), ville se en ny skola i stadsdelen Hovirinta i S:t Karins. När budgeten för nästa år slogs fast i S:t Karins stadsfullmäktige på måndag fick ett nybygge stryka på foten. Gustafsson säger ändå att hon inte ännu gett upp hoppet om en ny skola. Åsa Gustafsson Bild: Yle/Nina Bergman åsa gustafsson

Gustafsson fick stöd av De grönas Hannu Rautanen som förutom ett nybygge också föreslog att det byggs en gymnastiksal i samband med den nya skola som ska byggas i Valkeavuori.

Dessutom föreslog han att den bollhall som planeras i S:t Karins skjuts upp och att man i nästa års budget bara beviljar ett par hundratusen euro för planering och tar ställning till bollhallens placering, storlek e t c först nästa år.

En innebandyboll på ett golv.
I den nya bollhallen ska det kunna spelas allt från innebandy till korgboll. En innebandyboll på ett golv. Bild: All Over Press innebandy,säbä

Bollhallen kommer att kosta totalt 7,3 miljoner euro fördelat på de tre kommande åren.

Socialdemokraterna och Samlingspartiet visade var skåpet ska stå

Rautanens förslag gällande ett nybygge i Hovirinta omfattades efter en förhandlingspaus av SFP och röstningen i fullmäktige gällde till slut De grönas förslag.

En ny skola understöddes av De gröna, Svenska folkpartiet, Kristdemokraterna, Centern, Vänsterförbundet, Sannfinländarna och Blå framtid men rösterna föll 23-28 då Samlingspartiet och Socialdemokraterna röstade för en renovering av den befintliga skolan.

I de två andra omröstningarna föll rösterna 36-3, 2 blanka samt 37-1, 13 blanka.

Nog måste jag ju lita på det som experterna säger― Laura Langh-Lagerlöf (Saml.)

Laura Langh-Lagerlöf (Saml.) motiverar en renovering, framom ett nybygge såhär:

- Jag är ju inte expert på byggnadstekniska frågor. Nog måste jag ju lita på det som experterna säger.

Enligt Lang-Lagerlöf förekom det en hel diskussion inom gruppen och frågan var svår men gruppen hade beslutat att alla röstar lika.

Åsa Gustafsson (SFP) var inte nådig efter att beslutet klubbats igenom:

- Förstås förstår jag att vi måste vara måna om skattebetalarnas pengar men nu kastar vi nog skattebetalarnas pengar i sjön.

En barack på en skolgård
Endel av eleverna i Hovirinta skolan går nu i baracker, andra skjutsas varje dag till andra utrymmen i staden. En barack på en skolgård Bild: Yle/Linus Hoffman baracker,hovirinta skola

Knappt sex miljoner kommer inte att räcka för en renovering av hela skolan

I budgeten för 2018 uppges en grundrenovering av hela Hovirinta skola kosta 5,9 miljoner euro.

Under mötet framgick ändå att summan inte räcker för att renovera hela skolan utan bara de delar som inte ännu setts över.

Det finns heller ingen utredning och plan till stöd för renoveringen ännu. Sådana ska göras upp innan renoveringen påbörjas.

Många personer i en matsal.
Föräldrar och personal har kämpat hårt för att den gamla skolbyggnaden rivs och ersätts med en ny. Bilden från ett av de informationsmöten som ordnats om skolans framtid. Många personer i en matsal. Bild: Yle/Monica Forssell möten,s:t karins svenska skola

Gustafsson hoppas att den utredning som nu ska göras kommer att visa att det trots allt lönar sig att bygga nytt istället för att renovera gammalt.

- Ännu har jag inte kastat yxan i sjön. Jag hoppas att vi nu får fram fakta som visar att pengarna inte kommer att räcka och då hoppas jag verkligen att Samlingspartiet och Socialdemokraterna tar skeden i vacker hand.


Artikeln har under kvällen uppdaterats med detaljer om röstningsförfarandet samt kommentarer av politiker.
.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland