Hoppa till huvudinnehåll

Isländska kultreferenten: “Vi är långt ifrån det bästa fotbollslaget i världen, men vi har kanske världens bästa lag”

Isländska spelare firar efter 1-0 hemmasegern över Kroatien.
Isländska spelare firar efter 1-0 hemmasegern över Kroatien. Bild: EPA/Birgir Thor Hardarson Islands herrlandslag i fotboll

Island är den minsta nationen i världen som har kvalificerat sig för fotbolls-VM. Det är den goda sammanhållningen mellan spelarna som har tagit landslaget så långt, anser fotbollsreferenten Guðmundur Benediktsson. Benediktsson blev känd då han fick glädjefnatt medan han refererade EM ifjol.

“Jag tror inte mina ögon, det här kan inte vara sant, väck mig aldrig från den här drömmen!” ropade Guðmundur Benediktsson då Island vann 2-1 över England i Europamästerskapen 2016.

Hans känslor flödade över medan han refererade EM-matcherna och han blev så euforisk att han inte alltid visste vad han sa.

- Det var en stort ögonblick för Island och någonting vi hade drömt om i många, många år. De flesta trodde nog aldrig att det här skulle hända, säger Benediktsson i en intervju för Yle.

Hoppa över Twitterpostning


På Island kallar alla honom Gummi Ben, en förkortning av hans riktiga namn Guðmundur Benediktsson. Tack vare fotbollsreferaten har han internationellt blivit lika känd som de isländska fotbollsstjärnorna.

På Island är landslaget “våra pojkar”

Vi träffar Guðmundur Benediktsson på fotbollsarenan Laugardalsvöllur i Reykjavik. Det är en regntung dag, hela stan är grå, och fotbollsplanen framför oss ligger tom och ödslig.

- Fotbollsarenan behöver renoveras, och inför parlamentsvalet lovade flera politiker att det ska byggas ett tak över arenan. Det skulle göra det möjligt att spela matcher också vintertid.

Nu är alla de isländska landslagsspelarna utomlands, de är proffsspelare i olika lag runtom i Europa.

Tänk dig att lilla svenskfinland har ett eget landslag, med en massa bra fotbollstalanger från Lovisa, Kimitoön, Vasa och Helsingfors.

Benediktsson har själv spelat fotboll, men en skada satte stopp för hans karriär. Han har också varit tränare, men fick sparken för att laget inte visade tillräckligt bra resultat.

Att få referera matcherna är det närmaste han kan komma landslaget. Då han talar om laget säger han “vi” och “vårt lag”. Islänningarna kallar landslaget för “våra pojkar”.

Bra laganda lika viktigt som teknik

För att ett lag ska bli ett vinnande lag är det väldigt många saker som måste klaffa. För det isländska landslaget är den goda vänskapen mellan spelarna en viktig beståndsdel, menar Benediktsson.

- De har spelat tillsammans sedan de var 17 och de känner varandra mycket bra. Det är en exceptionellt speciell grupp.

Isländarna firar efter slutsignalen.
Efter segern mot Kosovo säkrade Island en plats i VM. Isländarna firar efter slutsignalen. Bild: AFP / Lehtikuva / Haraldur Gudjonsson Islands herrlandslag i fotboll

Benediktsson betonar att det inte bara är fotbollstekniken som är avgörande, utan att också lagets sammanhållning är viktig för att vinna.

- Vi är långt ifrån det bästa fotbollslaget i världen, men vi har kanske världens bästa lag. Det är vår styrka, och håller vi oss till det kan vi göra vad som helst.

I höstas blev det klart att Island kvalificerade sig för fotbolls-VM i Ryssland nästa sommar.

“Vi trivs då motståndaren har bollen”

Islänningarna är till antalet bara lite fler än finlandssvenskarna och därför är en jämförelse inte särskilt långsökt.

Tänk dig att lilla svenskfinland har ett eget landslag, med en massa bra fotbollstalanger från Lovisa, Kimitoön, Vasa och Helsingfors. Det här laget skulle sedan vara så fantastiskt bra att det kvalificerar sig för fotbolls-VM. Det låter alldeles omöjligt.

Lika omöjligt måste det ha känts på Island då de med sin befolkning på 330 000 har ett fotbollslag som ska spela mot de riktigt stora fotbollsländerna.

- På Island tänker vi nog inte att vi kan bli världsmästare. Förstås hoppas vi, men det är inte realistiskt, säger Benediktsson och skrattar lite.

Islands Aron Gunnarsson firar landet seger över England i fotbolls-EM 2016.
Under Europamästerskapet 2016 var det många som talade om "de hårda vikingarna". Det här är lagkaptenen Aron Gunnarsson efter en av EM-matcherna. Islands Aron Gunnarsson firar landet seger över England i fotbolls-EM 2016. Bild: EPA/Tibor Illyes Aron Gunnarsson,Islands herrlandslag i fotboll,fotboll,Europamästerskapet i fotboll 2016,Europamästerskapet i fotboll

Under VM kommer det isländska landslaget att hålla sig till det koncept de kan, och som fungerade i EM.

- Vi trivs då motståndaren har bollen. Vi är bra på att försvara och det är vår styrka.

Gummi Ben blev hit på sociala medier

Gummi Ben ska också referera VM-matcherna. Under intervjun ger han ett väldigt lugnt och stillsamt intryck, men då han refererar fotboll har han förmågan att ge sig hän.

Efter matchen mot Österrike, då Island vann 2-1, har han medgett att han inte visste vad han sa, orden bara kom. Många gånger skrek han “vem har skrivit det här manuskriptet?”.

- Efterår var jag obekväm med att jag fick så mycket uppmärksamhet. Det är ju fotbollsspelarna som var de riktiga hjältarna.


På sociala medier hyllades Benediktsson för sitt medryckande sätt att referera. Fastän få förstod vad han sa på isländska, så var det många som ville se youtube-klippen om och om igen.

Fotbollsframgången har stärkt islänningarnas självförtroende

På Island är fotbollen en familjesport. På endel andra håll kan en klick av supportrarna bli våldsamma, eller så är det bara männen som sitter på puben och tittar på fotboll, men på Island hänger hela familjen med på matcherna.

När Island spelade mot England i EM reste 10 procent av islänningarna till Paris för att heja på laget. Då rapporterade isländska medier om att det var första gången så många islänningar fanns på en och samma plats utanför Island.

Island tackar sina fans efter segern mot Österrike.
De isländska fansen använde en speciell taktfast klappning och utropet "uhh!" under EM-matcherna. Det sägs att islänningarna ville skrämma motståndarna med ramsan. Island tackar sina fans efter segern mot Österrike. Islands herrlandslag i fotboll,fotboll,Europamästerskapet i fotboll 2016,Europamästerskapet i fotboll

I Europamästerskapen fick islänningarna ge sig efter matchen mot Frankrike, då de förlorade 2-5. Innan dess spelade de oavgjort mot Portugal och Ungern och vann matcherna mot Österrike och England.

Framgången i EM har haft enorm betydelse för islänningarnas självförtroende, menar Benediktsson.

- Vi tog oss igenom finanskraschen 2008 och den påverkade oss flera år efter det. Men då det går bra i sport, då är alla glada. Vi älskar då det går bra för vårt lag.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes