Hoppa till huvudinnehåll

Jakten på överlevande efter skalvet i Iran fortsätter och dödssiffran stiger

Barnporträtt i ett raserat bostadshus i staden Pole-Zahab i provinsen Kermanshah, Iran. Bilden tagen på måndagen, dagen efter det förödande jordskalvet.
Barnporträtt i ett raserat bostadshus i den värst drabbade staden Sarpol-e-Zahab i provinsen Kermanshah, Iran. Bilden tagen på måndagen, dagen efter det förödande jordskalvet. Barnporträtt i ett raserat bostadshus i staden Pole-Zahab i provinsen Kermanshah, Iran. Bilden tagen på måndagen, dagen efter det förödande jordskalvet. Bild: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH jordbävningar,Iran

I Iran omkom över 400 människor och över 6 600 skadades i den förödande jordbävningen på söndag kväll. Vägar till mer avlägsna byar är blockerade av jordskred och dödssiffran stiger då räddningsmanskap når dem.

Den 49-åriga iranska hemmamamman Kokab Fard tvingades fly tomhänt då höghuset hon bodde i, i staden Sarpol-e-Zahab, rasade samman.

- Omedelbart efter att jag klarat mig ut ur huset så rasade det samman. Jag har inga saker kvar, berättade Fard för nyhetsbyrån AP.

- Jag försökte gå tillbaka för att hämta en del saker, men huset kollapsade totalt i andra vågen, berättade Reza Mohammadi som också lyckades fly med sin familj utan att någon av dem miste livet.

Klockan var 21.20 lokal tid på söndag kväll då skalvet kom. En tidpunkt då många var inne i sina hem.

Räddningsarbetare och offer letar efter överlevande och ägodelar i ett raserat hus i Sarpol-e-Zahab.
Räddningsarbetare och offer letar efter överlevande och ägodelar i ett raserat hus i Sarpol-e-Zahab. Räddningsarbetare och offer letar efter överlevande och ägodelar i ett raserat hus i Sarpol-e-Zahab. Bild: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH jordbävningar,Iran

Jordbävningen hade sitt epicentrum i Penjwin, i provinsen Sulamaniyah i Irakiska Kurdistan, nära gränsen till Iran.

På måndag visade det sig att skalvet var kraftigare än vad som rapporterats på måndag kväll. Magnituden uppgraderades från 7,2 till 7.3.

Det var också tio kilometer grundare än vad som rapporterats tidigare och inträffade på bara 23,3 kilometers djup. Ju grundare skalv, desto större blir skadorna.

Jordbävningen kändes i stora delar av Mellanöstern, men hårdast drabbades provinsen Kermanshah i västra Iran.

Människor i Sarpol-e-Zahab sörjde sina omkomna anhöriga på måndagen.
Människor i Sarpol-e-Zahab sörjde sina omkomna anhöriga på måndagen. Människor i Sarpol-e-Zahab sörjde sina omkomna anhöriga på måndagen. Bild: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH jordbävningar,Iran,sorg

På måndag eftermiddag uppgav iranska myndigheter dödssiffran 407 och de flesta av dem ska ha mist livet i kommunen Sarpol-e-Zahab i Kermanshah.

Enligt iranska Röda halvmånen är över 70 000 människor i behov av nödhjälp och nödboende.

Från Irak hade bara sex dödsoffer rapporterats ännu på måndag eftermiddag.

En kurdisk kvinna sitter med sitt barn ovanpå ruinerna efter hennes hus i Darbandikhan, nära Sulaymaniyah på måndagen.
En kurdisk kvinna sitter med sitt barn ovanpå ruinerna efter hennes hus i Darbandikhan, nära Sulaymaniyah på måndagen. En kurdisk kvinna sitter med sitt barn ovanpå ruinerna efter hennes hus i Darbandikhan, nära Sulaymaniyah på måndagen. Bild: EPA-EFE/AFAN ABDULKHALEQ jordbävningar,Irak,Irakiska Kurdistan

Att skadorna på den irakiska sidan om gränsen blev mindre än i Iran kan delvis förklaras av skalvets vinkel och av geologiska egenskaper i det drabbade området, säger den irakiske seismologen Abdul-Karim Abdullah Taqi till AP.

Både i Iran och i Irak befaras fler dödsoffer när räddningsarbetare når mera avlägsna bergsbyar.

Läs mera:

Kraftigt jordskalv i norra Irak och Iran - Över 300 döda men antalet stiger fortfarande

Ett kraftigt jordskalv med magnituden 7,3 har krävt över 300 dödsoffer i Iran och Irak. Dödstalet befaras ännu stiga när man får en klarare bild av läget.