Hoppa till huvudinnehåll

Med jämna resultat kommer också framgången

Igen sätts stora förhoppningar på Kaisa Mäkäräinen då världscupen i skidskytte startar i slutet av november. En säsong som kulminerar i februari med OS i Pyeongchang. Målet för Mäkäräinen är att göra bra resultat i båda.

Säsongens stora höjdpunkt är för de flesta OS i Sydkorea, så även för Mäkäräinen. Sommarens träning har gått enligt planerna och snart fås svar på om träningen gett resultat.

Mer än tidigare har det under sommaren handlat om styrkeuthållighet, men framför allt att plocka viktiga sekunder på skyttevallen.

Sökt träningsmotstånd från Schweiz

Under sommaren har Mäkäräinen deltagit i schweizarnas träningsläger för att få tillräckligt tufft träningsmotstånd. Mäkäräinen deltog redan ifjol på schweiziska landslagets läger, och efter positiva erfarenheter då var det lätt att i år igen tacka ja till inbjudan.

– Selina Gasparin ville ha lite sparrning till skidåkningen samtidigt som jag fått träna skytte tillsammans med de snabbt skjutande schweiziska tjejerna. Det har varit en win-win-situation för oss båda där jag har gett men också fått en hel del nya impulser, säger Mäkäräinen till Yle Sporten.

Kaisa Mäkäräinen på skyttevalllen sommar
Mäkäräinen har en lyckad träningsperiod bakom sig Kaisa Mäkäräinen på skyttevalllen sommar Bild: Yle Kaisa Mäkäräinen

Framför allt handlar det om skyttet där Mäkäräinen fått känna på hur det är att vara den långsammaste i sällskapet på vallen. Fördelen har varit att Mäkäräinen fått skytteträning tillsammans med sex-sju andra tjejer, så träningen påminner då mera om en tävlingssituation.

– I Finland är vi inte tillräckligt många för att få den typen av träning. De skjuter alla väldigt snabbt i Schweiz och det har varit nyttigt för mig att få den sparrningen. Men det är ju inte bara sekunderna som räknas, man måste fälla tavlorna också.

– Sen har det funnits saker som inte direkt tilltalar mig i deras träning, men om man är med på deras läger får man bara svälja dom sakerna, det är ingen idé att gråta över det, skrattar Mäkäräinen.

Jämn säsong ger bra resultat

Vad beträffar årets säsong hoppas Mäkäräinen hålla samma höga nivå som tidigare, helst genom hela säsongen. Att få till någon formtopp i ett enskilt lopp eller ett enskilt veckoslut är inget hon föredrar.

– En resultatmässigt jämn säsong är det jag är ute efter. Om man håller en hög nivå hela säsongen kommer de där segrarna förr eller senare. Ibland krävs det prickfritt skytte, ibland kanske man till och med har råd med en bom.

Kaisa Mäkäräinen sommaträning skytte i dimma
Mäkäräinen har satsat på snabbare skytte Kaisa Mäkäräinen sommaträning skytte i dimma Bild: Yle Kaisa Mäkäräinen

När OS kommer på tal tar Mäkäräinen en diplomatisk ton. Hon skyfflar inte under mattan att OS såklart är huvudmålet för säsongen, men att hon i det här skedet inte funderar onödigt på det än.

– Mycket hinner hända innan februari men såklart försöker jag vara i säsongens bästa form där. Men, jag ser nog ändå att göra väl ifrån sig under hela säsongen som lika viktigt. Om säsongen går helt på tok men allt stämmer i februari så inte vet jag om jag nu är så värst glad över det heller.

Mer i Sportmagasinet onsdag kl. 19:00 Yle Fem.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport