Hoppa till huvudinnehåll

Patrik Laine lovordar barndomsidolen Selänne – "Frontfiguren för finsk ishockey"

Teemu Selänne, Anaheim 2014.
Teemu Selänne avslutade sin långa NHL-karriär 2014. Teemu Selänne, Anaheim 2014. Bild: Cal Sport Media/All Over Press Teemu Selänne

Teemu Selänne tas in i NHL:s Hall of Fame idag tillsammans med forne klubbkamraten Paul Kariya. Finsk ishockeys nya fixstjärna, Patrik Laine, prisar Selänne i stora ordalag. "En stor sak för vårt land", anser Laine om Selännes utmärkelse.

Under veckoslutet spelades en uppvisningmatch då många NHL-legendarer deltog. Bland dem fanns Teemu Selänne och Paul Kariya, tidigare klubbkamrater i Mighty Ducks of Anaheim (senare: Anaheim Ducks).

Idag måndag kommer bägge att bli invalda i NHL:s Hall of Fame, och spelarna kommer hedras i samband med Anaheims NHL-match den 19 november.

Utmärkelsen har fått Selännes landsmän att tycka till, bland dem den nya målsprutan Patrik Laine, som har stora skor att fylla.

Patrik Laine, januari 2017.
Patrik Laine ser upp till Selänne. Patrik Laine, januari 2017. Bild: All Over Press NHL,Patrik Laine

– När jag tänker på Teemu tänker jag på honom som frontfiguren för finsk ishockey. Om någon säger ”Finland” tänker de på Teemu och vad han gjort i den här ligan, säger Laine till NHL.com.

– Det är en ära för honom och en ära för det finska folket att han tas in i Hall of Fame. Jag tror att många finska barn nu faktiskt kan se att en liten kille från Finland kan bli medlem i Hall of Fame. Det är en stor sak för vårt land, fortsätter Laine.

Laine själv fick träffa sin barndomsidol ifjol då junior-VM spelades i Finland.

– På junior-VM i Finland träffade jag honom för första gången. Det var en ära att skaka hand med honom och träffa ens barndomsidol. Det var grymt. Det kändes bra, avslutar Laine.

  • Vbl: Ny vargattack i Jeppo

    Samma farm, möjligen också samma varg som förra natten.

    Den pälsfarm som en varg attackerade natten till måndag har haft ny påhälsning natten till tisdag. En fullvuxen räv dödades och på en farm intill dödade stressade rävhonor femton ungar, rapporterar Vasabladet.

  • Olympiastadions budget och tidtabell håller: "Utåt sett är förändringarna inte så stora"

    Stadion förväntas stå klar 2020, budgeten är 261 miljoner.

    Olympiastadion som för tillfället renoveras planeras stå klar våren 2020 och förhoppningen är att kostnaderna inte överskrider budgeterade 261 miljoner euro. Stadionstiftelsen hoppas på att Stafettkarnevalen är tillbaka redan år 2020. Stafettkarnevalen är vårt gladaste evenemang, säger Maija Innanen till Yle Sporten.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport