Hoppa till huvudinnehåll

Trump hyllade Duterte som för blodigt krig mot knarket med tusentals döda

Presidenterna Donald Trump och Rodrigo Duterte samtalar under Asean-toppmötet i Manila.
Presidenterna Donald Trump och Rodrigo Duterte samtalar under Asean-toppmötet i Manila. Presidenterna Donald Trump och Rodrigo Duterte samtalar under Asean-toppmötet i Manila. Bild: EPA-EFE/ATHIT PERAWONGMETHA Donald Trump,Rodrigo Duterte

USA:s president Donald Trump har träffat Filippinernas president Rodrigo Duterte och lovordat den kontroversiella filippinska ledaren.

Presidenterna träffades under Asean-toppmötet i Filippinernas huvudstad Manila.

Trump sade att han har ett jättefint förhållande till Duterte. Den filippinska presidenten sade att Filippinerna är en viktig allierad för USA.

Filippinerna var tidigare en amerikansk koloni, men blev självständigt efter andra världskriget och har upprätthållit nära förbindelser med USA sedan dess.

Duterte har fått massiv kritik av människorättsorganisationer för sitt krig mot narkotikahanteringen på Filippinerna. Flera tusen människor har dödats sedan Duterte kom till makten i fjol.

Duterte har uppmanat både polis och medborgare att döda narkotikahandlare och knarkare utan rädsla för rättsligt efterspel.

Trump önskade Duterte lycka till redan kort efter att han hade valts till president.

Människorättsfrågor i skymundan under mötet

Enligt Vita husets talesman togs människorättsläget på Filippinerna upp helt kort under mötet mellan Trump och Duterte, medan Dutertes talseman sade att frågan inte berördes alls.

Protester mot Donaldn Trump under Asean-toppmötet i Manila.
Protester mot Donald Trump i Manila. Protester mot Donaldn Trump under Asean-toppmötet i Manila. Bild: EPA-EFE/KENJI HASEGAWA Donald Trump,Filippinerna,Manila,demonstrationer (samhälleliga händelser),ASEAN (frihandelsområde)

Trump har tidigare lovordat Dutertes krig mot narkotikan och sagt att den filippinska ledaren gör ett jättebra jobb, enligt en transkription av ett telefonsamtal mellan de två i april som läcktes till medierna.

Enligt Trump har hans rundtur i Asien varit en succé, men han har inte gått in på detaljer. Han har lovat komma med ett uttalande om handelsfrågor och Nordkorea då han återvänt till Washington på onsdag.

Läs mera:

Döden i Manila

Varje natt skjuts misstänkta droganvändare och langare ihjäl i Manila. Dödskjutningarna sprider skräck, speciellt bland de fattiga. Svenska Yle åkte ut på de nattliga räderna med polisen och träffade anhöriga till offren i slummen. Läs Jessica Stolzmanns reportage.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes