Hoppa till huvudinnehåll

Tyskt uttalande retar polska regeringspolitiker

Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen under en valdebatt i tv i september 2017.
Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen under en valdebatt i tv i september 2017. Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen under en valdebatt i tv i september 2017. Bild: EPA-EFE/FELIPE TRUEBA Ursula von der Leyen,Tyskland,försvarsministrar

Relationerna mellan Tyskland och Polen har redan länge varit mycket ansträngda. Ett uttalande av en tysk minister försämrar nu ytterligare läget. I Warszawa försöker den polska nationalkonservativa regeringen ta ut det mesta av uttalandet.

I samband med firandet av den polska självständighetsdagen under veckoslutet, protesterade antifascister mot en betydligt större nationalistisk manifestation, där högerextremister och anhängare av det styrande partiet Lag och rättvisa marscherade sida vid sida.

Det är bland annat de här motkrafterna som Tysklands försvarsminister uttalade sig om.

– Man måste ge sitt stöd åt den unga generationens hälsosamma demokratiska motstånd, konstaterade försvarminister Ursula von der Leyen om protesterna mot den sittande nationalkonservativa regeringen.

Inblandning i polsk politik

von der Leyen yttrade orden i en tv-debatt om Europas framtid och det dröjde inte många timmar innan de snappades upp av den polska regeringen.

I Polen såg polska ministrar uttalandet som direkt tysk inblandning i polsk inrikespolitik.

Det är oacceptabelt att en utländsk minister uppmanar medborgare i ett annat Natoland till regeringsfientliga handlingar, hette det från det polska försvarsministeriet.

Och redan dagen efter tv-debatten fick den tyske militärattachén i Warszawa förklara sin ministers ordval.

Krigsskadestånd lyfts upp

Relationerna mellan Tyskland och Polen har historiskt sett inte varit enkla.

I synnerhet efter den tyska ockupationen under andra världskriget med miljontals döda polacker som följd har det krävts mycket mödosamt arbete för att normalisera relationerna.

När man ifjol somras firade att det hade gått 25 år sedan de båda länderna undertecknade ett vänskapsfördrag var det ett bevis för att mycket har förändrats.

Den här utvecklingen ser ändå för tillfället ut att ha kommit till vägs ände.

Den sittande polska regeringen har gått in för en öppet antitysk politik och det som redan allmänt ansågs ha hört till det förgångna har igen blivit en väsentligen del av den här politiken.

Så presenterades i början av hösten i det polska parlamentet en utredning, enligt vilken Tyskland fortarande borde betala Polen 840 miljarder euro i krigsskadestånd.

Ur tysk synvinkel ser man ändå att Polen redan år 1953 och i två senare repriser har avsagt sig alla anspråk på vidare skadestånd.

Ingen vinner

Båda länderna har i alla fall mycket att förlora på om relationerna ytterligare försämras.

Tyskland vill ha ett samarbetsvilligt och stabilt Natoland bakom sin östgräns och för Polen är Tyskland landets överlägset viktigaste handelspartner.

Hur långt regeringen i Warszawa vågar gå för att inte skada landets ekonomi återstår att se.

För den tyska regeringen i Berlin gäller det i vilket fall som helst att vara synnerligen försiktig i relationerna till Polen och dess regering.

Tyska kommentarer eller råd ses för tillfället inte med blida ögon i Warszawa, något som försvarsminister von der Leyen nu senast har fått märka av.

Att de dåliga relationerna länderna emellan också börjar få följder för samarbetet på gräsrotsnivå blev klart i början av månaden.

Det tysk-polska sällskapet hade bjudit in den polske ambassadören i Tyskland till sällskapets årsmöte.

Ambassadören lät ändå meddela att han aldrig har fått någon inbjudan och hans talesman tillade att sällskapet i vilket fall som helst stöder den polska oppositionen.