Hoppa till huvudinnehåll

Vandas blivande stadsdirektör vill värna om svenskan

Ritva Viljanen utanför stadshuset i Vanda.
Ritva Viljanen valdes till Vandas nya stadsdirektör på måndagen. Ritva Viljanen utanför stadshuset i Vanda. Bild: Yle / Helena von Alfthan Vanda,Ritva Viljanen

Vandas blivande stadsdirektör säger att det är viktigt att svensk service bibehålls i Vanda. Hon poängterar ändå att staden är mångkulturell och service krävs också på andra språk.

Det är en påfallande glad Ritva Viljanen som kommer ut ur fullmäktigesalen med famnen full av blommor.

Den nyvalda stadsdirektören tvekar en stund när det gäller intervjuer på svenska.

TV-nytts och Yle Huvudstadsregionens reporter får ändå några ord på svenska av Viljanen, som lite måste se i sina anteckningar för att svenskan ska gå rätt.

- Vanda måste ha bra service både på finska och svenska. Det är mycket viktigt att staden erbjuder god service på båda språken, säger Viljanen.

Det svenska i Vanda hotar att hamna i skymundan när det flyttar in så många från andra länder till staden, kommer du ändå att kunna jobba för de svenskspråkiga i Vanda också?

- Jag tycker det är viktigt att bibehålla den goda servicen på svenska. Men det är också viktigt att man har service på engelska och andra stora språk här i Vanda också. Vanda är den mest mångkulturella staden i Finland.

Kan vara företagens metropol

Ritva Viljanen vill råda bot med segregationen i Vanda och måna om det mångkulturella.

- Jag vill jobba för att Vanda ska ha Finlands bästa service för familjer. Vanda kan också vara företagens metropol, man har en stark utveckling i Aviapolis. Frågar man Vandaborna vad de älskar mest säger alla naturen, det ska vi behålla, säger Ritva Viljanen.

Läs mera:

Ritva Viljanen blir stadsdirektör i Vanda

Vanda har valt Ritva Viljanen att leda kommunen. Det slutliga röstantalet landade på 38-28 till Viljanens fördel.