Hoppa till huvudinnehåll

Borgåtragedin: Vad ska man göra om man oroar sig för en annan?

Ljus, kramdjur och blommor invid lekparken i Lyceiparken
Ljushavet i Lyceiparken i Borgå. Ljus, kramdjur och blommor invid lekparken i Lyceiparken Bild: Mira Bäck/Yle Borgå,ljus (strålning),Östra Nyland (hist.),knivhuggning,Brott (mekanik),Minnesstund,rosenparken i borgå

Det lönar sig alltid att fråga hur en annan människa mår om man är orolig att allting inte står rätt till. Det säger Maria Andersson, servicedirektör för barn- och familjetjänster i Borgå.

Efter den tragiska händelsen i Borgå, där en pappa dödade sin treåring, har många frågat sig om vi borde ta bättre hand om varandra och våga ingripa tidigare.

Maria Andersson svarar ja. Då kommenterar hon inte bara det aktuella fallet utan samhället i allmänhet.

- Vi borde inse att vi är alla en del av samhället. Vi borde prata med varandra och hjälpa varandra i det dagliga livet så gott vi kan.

Chefen för social- och familjeservice i Borgå
Servicedirektören för barn- och familjetjänster i Borgå, Maria Andersson. Chefen för social- och familjeservice i Borgå Bild: Yle/Fredrika Sundén maria andersson

Den som annars också pratar med sina grannar och bekanta kan lättare fråga om man tycker att något inte står rätt till.

Ge tid att lyssna på andra

Om du frågar hur någon mår ska du också ha tid att lyssna på svaret, säger Andersson. Och red ut om personen får behövlig hjälp.

- Vi ska föra en diskussion om hur vi kan göra din situation bättre och vad vi kan göra för att ditt dagliga liv ska bli lite lättare.

Det händer också att en person mår så dåligt att hon eller han inte själv orkar med sin situation. Då kan du vända sig till hälsostationen, socialjouren eller de sociala myndigheterna.

Ta våldstecken på allvar

Det kan ibland hända att du ser tecken på yttre våld, till exempel en vuxen bekant som ofta har blåmärken eller motsvarande.

Fråga då om någonting har hänt och säg att du har lagt märke till blåmärkena, säger Andersson.

- Du kan informera att det finns skyddshem och annan hjälp att få.

Ett barn håller upp händerna framför ansiktet.
Illustrerande arkivbild. Ett barn håller upp händerna framför ansiktet. Bild: Pixel/Mostphotos.com ångestsyndrom,familjevåld,gråt,child abuse,brott,barn (familjemedlemmar)

Om barn är inblandade är tröskeln alltid låg att göra en barnskyddsanmälan eller kontakta sociala myndigheter, påpekar Andersson.

Om du bor i ett höghus och hör att allt inte står rätt till hos grannen kan du antingen ringa på dörrklockan eller ringa polisen. Det beror förstås på vilken relation du har till grannen.

- Om man hör slag och rop på hjälp så är det nog poilsens sak att kolla upp det.

Kan man förhindra grava konflikter i familjer?

Tragedin i Borgå har också väckt frågor kring hur man kan förhindra att familjeproblem växer sig för stora.

Yle har talat med Riitta Särkelä, generalsekreteraren för förbundet för mödra- och skyddshem.

Hon betonar att hjälp måste finnas nära till hands. Tröskeln ska vara låg om det uppstår konflikter i familjelivet.

- Risker kan uppstå till exempel när ett barn föds och vid skilsmässor. Grava konflikter kan förhindras om man får hjälp i ett så tidigt skede som möjligt.

Barnskyddet borde få mera resurser

Enligt Särkelä får par i dagens läge inte alltid hjälp tillräckligt fort, men att situationen blir bättre hela tiden. Det finns fungerande nätverk mellan olika aktörer som jobbar med familjeproblem.

Generalsekreteraren för förbunder för mödra- och skyddshem Riitta Särkelä
Generalsekreterare Riitta Särkelä. Generalsekreteraren för förbunder för mödra- och skyddshem Riitta Särkelä Bild: Katriina Laine/Yle social- och hälsovårdsreformen (sote)

Särkelä anser också att yrkeskunskapen hos dem som jobbar med att hjälpa familjer är god. Däremot borde barnskyddet i flera kommuner få mera resurser.

Hon betonar också hur viktigt det är med kontinuitet inom barnskyddet. Samma socialarbetare ska jobba med samma familj en längre tid.

- På det sättet kan man på längre sikt avgöra om läget blir bättre eller om riskerna växer.