Hoppa till huvudinnehåll

Buffon i tårar efter besvikelsen: Jag ber om förlåtelse – men min tid i landslaget är över

Gianluigi Buffon tar ett tårfyllt farväl av den italienska landslagsfotbollen.
Gianluigi Buffon tar ett tårfyllt farväl av den italienska landslagsfotbollen. Gianluigi Buffon tar ett tårfyllt farväl av den italienska landslagsfotbollen. Bild: Daniel Dal Zennaro / EPA / All Over Press Gianluigi Buffon

Det talas om ett mirakel i Sverige. I Italien kallar man det apokalyps. I sviterna av den svidande kvalförlusten mot Sverige meddelar flera italienska ikoner att de lämnar landslaget: Andrea Barzagli, Daniele de Rossi – och Gianluigi Buffon.

– Jag ber om förlåtelse. För hela Fotbollsitalien.

Gianluigi Buffon kunde inte dölja sin besvikelse. Tårarna rann längs den italienske målvaktens kinder i teveintervjun efter matchen.

– Jag är inte ledsen för min egen skull, men för hela Italiens, fortsätter Buffon.

– Vi har misslyckats med något stort. Men det finns alltid en framtid. Vi italienare är stolta, kunniga, målmedvetna. Efter bakslag hittar vi alltid sätt att komma tillbaka, fortsätter han.

"Gjorde inte tillräckligt"

Matchen mot Sverige var 39-årigens 175:e i landslaget. Mer än så blir det inte.

– Det finns enormt mycket talang i landslaget: Gigio Donnarumma, Mattia Perin. Jag har spelat med vissa av de här killarna i över tio år. Jag vill tacka alla som varit med oss, även om vi inte gjorde tillräckligt, säger Buffon.

Juventus-lagkamraten Andrea Barzagli och den ursinniga mittfältartjuren Daniele de Rossi meddelade också att de gjort sitt i landslaget. Under den avgörande matchen mot Sverige tappade de Rossi tålamodet totalt, då tränaren Giampiero Ventura ville sätta in spelaren i slutet av matchen.

– Jag sade åt honom att vi behöver anfallare på plan. Jag pekade på Insigne också. Jag tyckte att han borde ha satt in honom istället, säger de Rossi.

Ventura meddelade i sin tur genast efter fiaskot att han lämnar posten som chefstränare för landslaget.

Källor: BBC, The Independent, The Guardian

Läs också

Nyligen publicerat - Sport