Hoppa till huvudinnehåll

Den sårade ängeln - vad säger den här tavlan dig?

En bild av Hugo Simbergs tavla Den sårade ängeln som föreställer två pojkar som bär en bår där det sitter en sårad ängel.
Den sårade ängeln av Hugo Simberg. En bild av Hugo Simbergs tavla Den sårade ängeln som föreställer två pojkar som bär en bår där det sitter en sårad ängel. Bild: Finlands Nationalgalleri / Hannu Aaltonen Hugo Simberg,Den sårade ängeln

Hugo Simbergs målning Den sårade ängeln hör till en av de absolut mest kända tavlorna i Finland. 2006 utsågs den till Finlands nationalmålning då Ateneum ordnade en omröstning.

Den franska filmregissören Jean-Michel Roux har gjort en dokumentärfilm som heter Pohjolan enkeli eller Ängeln från norr där han frågar finländare vilka tankar målningen väcker.

Närbild på regissören Jean Michel Roux.
Jean-Michel Roux Närbild på regissören Jean Michel Roux. Bild: Yle / Johanna Grönqvist Närbild,Jean Michel Roux

Jean-Michel Roux kom första gången i kontakt med Den sårade ängeln via ett vykort som han hittade i Paris. Han fascinerades av bilden som han tyckte var mystisk och lite störande. Han hade länge vykortet hemma på sin vägg utan att desto mer reflektera över vem konstnären var eller varifrån tavlan kom.

Men så en dag kom en isländsk bekant på besök, såg vykortet och sade att det är ett av hans favoritkonstverk av en nordisk konstnär.

-Det var så jag fick reda på att tavlan var finländsk.

Två gossar bär en bår där en sårad, vit ängel sitter. Fotot återskapar Hugo Simbergs målning "Sårad ängel".
En scen ur dokumentären "Pohjolan enkeli". Två gossar bär en bår där en sårad, vit ängel sitter. Fotot återskapar Hugo Simbergs målning "Sårad ängel". Bild: Scanbox / Finnkino Den sårade ängeln,Jean Michel Roux

Den följande överraskningen kom då Roux sedan några månader senare äntligen såg tavlan i Ateneum.

-Jag hade inte förstått att tavlan är så stor, att det är en nästan naturlig storlek av de två pojkarna och ängeln. Så det kändes inte som att se en tavla utan mer som att stå inför en verklig situation.

Chocken var så stark att Roux liknar det hela vid ett Stendhal-syndrom. (Stendhal-syndrom är en överväldigande känsla, ofta i form av yrsel, hjärtklappning eller hallucination, som uppstår då man upplever speciellt vacker konst.)

-Den sårade ängeln stannade kvar i mina tankar och jag tillbringade hela veckoslutet med att läsa på om konstverket och konstnären. Och blev allt mer fascinerad ju mer jag läste.

Det hela resulterade sedan i en dokumentärfilm om hur människor i Finland ser på tavlan, det är alltså inte en film om konstnären Simberg eller om hur tavlan kom till. Roux ville tala med människor från Kilpisjärvi i norr till Helsingfors i söder om vad de ser och upplever då de tittar på Simbergs målning.

Gammal man står och ser på Hugo Simbergs målning Den sårade ängeln.
En scen ur filmen "Pohjolan enkeli". Gammal man står och ser på Hugo Simbergs målning Den sårade ängeln. Bild: Scanbox / Finnkino Den sårade ängeln,Jean Michel Roux

Han har intervjuat barn och vuxna, människor som är sårade eller skadade och människor som jobbar med att hjälpa skadade och sårade. Och det fascinerande är att människor tolkar verket på väldigt olika sätt.

-Målningen är så stark att den får folk att öppna sig och tala om sina innersta tankar. Det verkar som om 95% av finländarna har ett djupt och personligt förhållande till tavlan.

Han beskriver verket som en nyckel till den finländska folksjälen eller egentligen en inkörsport till människans själ. Simbergs tavla har en spirituell sida utan att vara religiös, menar Roux.

-Alla känner till tavlan Mona-Lisa av Leonardo da Vinci men få känner till Den sårade ängeln, trots att den är betydligt mer spännande och mystisk och har flere dimensioner.

Jag skulle aldrig göra en film om Mona-Lisa, säger Roux och skrattar.

Och genom att lyssna på alla de som talar om tavlan har jag också lärt mig mer om finländare, finländsk kultur och speciellt vad sisu betyder för er, säger Jean-Michel Roux.

-Endel människor ser det som att tavlan handlar om dem. För tavlan skildrar empati, att hjälpa en annan trots att det kan vara svårt och tungt.

Närbild på en vit ängel som håller upp handen som i en hälsning.
En scen ur filmen "Pohjolan enkeli". Närbild på en vit ängel som håller upp handen som i en hälsning. Bild: Scanbox / Finnkino Ängel,Jean Michel Roux