Hoppa till huvudinnehåll

Elittävlingarna får ge plats för GP-tävlingar

Minttu Hukka hoppar över vattengraven
Minttu Hukka hoppar över vattengraven Bild: Marko Tuominiemi / All Over Press friidrott,Camilla Richardsson,Minttu Hukka,Kuortane,Eliittikisat

Nästa sommar siktar friidrotten på större synlighet. Det ska ske genom att förnya Elittävlingsserien. Den omvandlas till GP-tävlingar som friar till unga tittare.

– Internationella friidrottsförbundets (IAAF) ordförande Sebastian Coe har efterlyst modiga reformer i friidrottens endagstävlingar. I Finland reformerar vi tv-tävlingarna på två fronter, säger friidrottsförbundets vd Jarmo Mäkelä i ett pressmeddelande.

För grenens synlighet är det bra att Yle televiserar sommarens tävlingar. Mäkelä säger att förbundet utvecklar tävlingarnas struktur med innehållet i främsta rummet.

– Friidrotten har bra tittarsiffror i Finland. Med reformen vill vi behålla dagens siffror samtidigt som vi friar till unga tittare, säger Mäkelä.

Fem tävlingsorter

GP-serien består av fem tävlingar: Esbo (13.6), Kuortane (23.6), Joensuu (4.7), Lapinlahti (28.7) och Villmanstrand (22.8). I dem finns två till tre högklassiga huvudgrenar i slutet av programmet.

Förbundet vill i GP-tävlingarna också lyfta fram framtidens stjärnor.

– I varje tävling blir det två eller tre grenar för ungdomar. Ungdomarna intresserar andra ungdomar och även äldre, säger Mäkelä.

Mäkelä säger att GP-serien tillsammans med Stjärntävlingarna garanterar att det finns inhemska högklassiga tävlingar i alla grenar. Prissummorna kommer att öka jämfört med Elittävlingarna.

Text: FNB

Läs också