Hoppa till huvudinnehåll

Finländskt filmkunnande i ropet i Asien och det gynnar filmklipparen Nina Ijäs

Ma Min-ji och Nina Ijäs.
Ma Min-ji och Nina Ijäs. Bild: Nina Ijäs dokumentärfilmer,nina ijäs

När Nina Ijäs fick chansen att jobba ihop med en ung sydkoreansk dokumentärfilmsregissör, tvekade filmklipparen inte en sekund. Under ett Skypesamtal insåg Ijäs att hon och regissören Ma Min-ji talade samma språk.

Sydkoreanska Ma Min-jis första långfilm, dokumentärfilmen Family in the bubble, handlar om en familj och Sydkoreas ekonomiska och politiska historia.

Familjen är regissörens egen, som gynnades av byggnadsboomen i landet, men när bubblan sprack förlorade allt de ägde.

Ma Min-ji var en rik liten flicka, men stod plötsligt inför en helt annan verklighet. Så fort det blev möjligt flyttade dottern hemifrån, och kapade banden till familjen, men återvände senare med kameran för att ta reda på vad som hände.

- Filmen visar hur stora ekonomiska kriser har påverkat familjestrukturen i många länder. I Sydkorea var mannen den viktigaste personen i familjen, men när de förlorade sina jobb, skulle mammorna plötsligt dra ut i arbetslivet, säger Nina Ijäs.

- Det påverkade kraftigt familjen och samhället för männen blev helt onödiga. Det hände i många asiatiska länder, och det har vi sett också i Finland.

Regissören Ma Min-jis föräldrar.
Stillbild från Family in the bubble med regissören Ma Min-jis föräldrar. Regissören Ma Min-jis föräldrar. Bild: Ma Min-ji dokumentärfilmer,Family in the bubble

Asienerfarenhet ledde till jobb

Ijäs fick klippjobbet för filmen genom ett samarbete mellan Finland och Sydkorea och för att hon har erfarenhet av asiatisk kultur i och med ett studieutbyte till Japan.

- Ma Min-ji intervjuade mig under ett Skypesamtal, hon i Sydkorea och jag på en kobbe ute i skärgården. Det kändes hemskt exotiskt för dem och vi kom direkt överens med henne. Det viktiga är att ha ett längre samtal för att se om man talar på samma sätt, säger Ijäs.

Enligt Ijäs är det finländska kunnandet inom filmproduktion, som ljud och klipp, känt i världen och eftertraktat särskilt i Asien.

I Sydkorea är dokumentärfilm starkt förknippat med aktivism men en ny generation regissörer vill ta in element också från fiktionsfilmen. Med Ijäs hjälp ville Ma Min-ji skapa en mera internationell film.

Stillbild från dokumentären Family in the bubble.
Stillbild från dokumentären. Staden Seoul. Stillbild från dokumentären Family in the bubble. Bild: Ma Min-ji dokumentärfilmer,seoul

Ijäs umgicks intensivt med regissören i huvudstaden Seoul för att kunna förstå Ma Min-jis sätt att tänka och i slutändan kunna översätta tänkandet i bild.

Konkret kunde Ijäs klippa materialet med hjälp av tidslinjer, diskussioner, textningar och översättningar.

- Jag är flerspråkig och talar flera språk hemma, och det känns naturligt att något är textat. Jag glömde ofta att jag inte kunde koreanska.

Family in the bubble har belönats med priser. Filmen kommer under vintern att visas av Yle.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje