Hoppa till huvudinnehåll

Gör en egen adventsljusstake med tråd och spik

Adventsljusstaken har sina anor från Tyskland, precis som många av våra andra jultraditioner. Ljusstaken med fyra ljus, ett för varje söndag i advent blev allmän runt 1920.

Jag har här låtit mig inspireras av en konstform som på engelska kallas "stringart" och på svenska omtalas som trådkonst (inte att förväxlas med luffarslöjd som också kallas trådkonst).

Trådkonsten har sitt ursprung i tidigt 1900-tal och matematisk precision. Man skapade geometriska mönster och former med garn i olika färger.

Den här typen av tavlor blev sedan populär bland konstnärer runt 1960 och många känner till blomstertavlorna med tråd och spik som med stor flit tillverkades på handarbetskurser på 70-talet.

En fri och mångsidig stil

Idag har den här typen av trådkonst fått en riktig renässans. Numera ligger inte tonvikten på det geometriska och matematiskt exakta utan mer på de fria formerna.

Mönstren skapas genom att låta mellanrummet i virrvarret av trådar bli motiv eller som här, motivet fylls av en yta av trådar, likt en hastigt färglagd bild. Dagens trådkonstnärer bygger upp stora bilder och porträtt där trådarna används för att skapa ljus och skugga.

Stilen är med andra ord fri och mångsidig och passar såväl den matematiska perfektionisten som den fria amatörkonstnären.

Säkerhet i fyra punkter

 1. Säkerhetsrekommendationer för levande ljus är minst 7 cm mellan två brinnande ljuslågor, så det bör man ha som utgångspunkt när man planerar sin ljusstake.
 2. Gör man den i trä så är det dessutom extra viktigt att den står stadigt samt har metallhållare för ljusen.
 3. Ljusen får aldrig brinna ner så att de är kortare än 2 cm ovanför ljushållarens kant.
 4. Lämna aldrig ett brinnande ljus obevakat.
 5. Du behöver:

 • träbit t ex 7,5 x 7,5 cm och 37 cm lång
 • 4 metallhållare till kronljusen
 • borrbett som passar metallhållarna
 • oljefärg/konstnärsfärg på tub i önskad färg
 • tygtrasa
 • små spikar
 • siffermallar
 • bomullsgarn i önskad grovlek och färg
 • näbbtång
 • hammare
 • såg
 • borrmaskin
 • sandpapper

Vill du göra likadana siffror som jag gjorde så kan du skriva ut dem i PDF-länken här:
Siffermallar

Så här gör du:

 1. Såga till träbiten. För fyra normala kronljus bör ljusstaken vara minst 37 cm lång. Använder du andra dimensioner anpassar du storleken så att det är minst 7 cm mellan ljusen.
 2. Slipa träbiten lätt och markera vilken sida som ska bli botten. Det är viktigt att ljusstaken står stadigt.
 3. Mät och markera var ljusen ska komma. T ex 4,6 cm från kanten och 9,3 cm mellan de därpå följande kryssen.
 4. Borra hål för ljushållarna.

 5. Träbit, färgtuber och trasa som använts för att gnugga in färgen i träet
  Träbit, färgtuber och trasa som använts för att gnugga in färgen i träet Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program),Adventsljusstake,Ljusstake
 6. Måla ljusstaken. Jag använder gärna konstnärsfärg i olja på tub och gnuggar in färgen i träet. Gnugga bort överlopps färg med en ren trasa och låt torka.
 7. Skriv ut önskad storlek och typ av siffror på papper och klipp bitar med tillräckligt mycket vitt runtom siffran.
 8. Mät ut var sifforna ska placeras så att de kommer jämnt och snyggt.

 9. Fat med spikar, tång, hammare, siffror på pappersbitar, träbitmed siffra fastspikad.
  Fat med spikar, tång, hammare, siffror på pappersbitar, träbitmed siffra fastspikad. Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program),Adventsljusstake
 10. Spika fast den första siffran med en spik uppe och en spik nere. Du kan hålla spikarna på plats med hjälp av en näbbtång. Spika hellre lite utanför siffrans ytterkant än rakt på.
 11. Spika många små spikar runt hela siffrans kontur, med ca 0,5 cm mellanrum. Om siffran har en krok eller extra detalj kan det behövas en extra spik där. Kom ihåg att spika runt innerkonturen om siffran har ett hål, som t ex en fyra.
 12. Jämna till spikarna så att de alla är ungefär lika långt nerspikade. De ska stå upp ca 0,5 cm från träet så att det går att dra tråd runt dem. Siffrorna blir alltså lätt utstående från träet.
 13. Riv bort pappersmallen och avlägsna små pappersbitar som kanske sitter fast runt spikarna.

 14. Träbit med spikar i form av en fyra och tråd dragen mellan spikarna
  Träbit med spikar i form av en fyra och tråd dragen mellan spikarna Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program),Adventsljusstake
 15. Knyt fast ändan av bomullsgarnet runt en spik och dra garnet längs konturen på siffran och runt varje spik på yttersidan. Dra sedan önskat mönster kors och tvärs mellan spikarna för att fylla siffran. Fäst sedan garnet runt en spik och klipp av den.
 16. Gör en siffra i taget tills du gjort alla fyra.
 17. Sätt metallhållarna på plats i hålen.
 18. Sätt i kronljus. Om ljusen inte står riktigt stadigt så kan man vira aluminiumfolie runt ljusets fot så att det står stadigt i ljushållaren.

Tips! Vill du inte ha siffror på ljusstaken så kan du skriva en text och använda samma teknik för att fylla ut bokstäverna.

En adventsljusstake och en god jul tavla i samma stil
En adventsljusstake och en god jul tavla i samma stil Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program),Adventsljusstake,ljusstakar

Gör på samma sätt en matchande jultavla med en passande hälsning. Till den behöver du bara en limträskiva som botten.

Vill du dekorera dina egna ljus så hittar du flera olika tips i artikeln fixa egna mönster på ljus Du hittar bl a instruktioner till hur jag dekorerade kronljusen med grankvistmönster.

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk

 • Fixa egna mönster på ljus

  Med ljusfärg kan du måla egna mönster på många olika sätt.

  Lee ger tips på hur du kan dekorera ljus med ljusfärg och skapa egna mönster på flera olika sätt.

 • Skapa din egen himmel

  Sy en soffhimmel av tygbitar.

  Lee och Elin syr en tyghimmel att ha ovanför soffan eller sängen. Ett stort tygstycke av olika lappar ger en mysig vrå i hemmet.

 • Lampor i fyra nyanser av brunt

  Fixa höstens mysigaste belysning med saker du har hemma.

  Ofta har vi mer saker i skåpen än vad vi använder. Gör en spaning och plocka fram bortglömda bordslampor och dekorationer. Förändra dem till en snygg helhet genom att använda en gemensam färg.

 • Måla kelimmönster i skåpet

  En överraskande insida!

  Stilrent på utsidan - färgexplosion på insidan! Genom att måla skåpdörrarnas insida i vackra kelimmönster, får du ett skåp som överraskar och som gärna står med dörrarna på vid gavel.

 • Sticka mössa med bladmönster

  En liten utmaning för den som kan stickningens grunder.

  Sticka en mössa med blad som växer upp ur resåren och toppas av kronblad som möts i mössans mitt. Lär dig använda olika sorters maskor och skulptera fram mönster i rätstickning med avig botten.

 • Sy kuddar med fåglar

  Sy egna kuddar med färgglada fåglar.

  Att brodera fåglar och sy en kudde är ett projekt som passar bra att göra många tillsammans utan att det tar så lång tid.

 • Reflexbälten och andra reflextips

  Dekorera med korsstygn i tusch.

  Lee syr reflexer på de reflexlösa kläderna. En del kan dekoreras med mönster ritade med permanent tusch i valfri färg.

 • Bygga kök

  Saker man kan tänka på när man bygger kök.

  Vi bygger och pratar om kök, konstruktion och ytbehandling.