Hoppa till huvudinnehåll

Grankulla överraskar med stubbskulpturer - svampar har dykt upp i Thurmansparken

I Grankulla blir stubbarna konst. Underhållsarbetaren Niko Nordström har gjort tiotals träkonstverk med motorsåg i stadens parker.

Niko Nordström jobbar för Grankulla stad med underhåll. När han fällt ett träd är nästa fråga - vad ska det bli av stubben?

- Jag gör skulpturerna till stadsbornas nöje. Allt började med att vi måste lämna höga stubbar kvar vid gatorna på vintern. Invånarna klagade på dem, så då tänkte jag att man kunde göra något som gör invånarna glada.

Nordström har gjort tiotals träskulpturer i Grankulla stads parker sedan år 2010. Målet är att göra 100 stubbskulpturer.

Niko Nordström ler och har armen runt en skulptur av en snigel som sitter på en sopp.
Niko Nordström har borrat hål under den här svampens hatt för att insekter ska kunna bygga bo i stubben. På svampens hatt sitter en snigel. Niko Nordström ler och har armen runt en skulptur av en snigel som sitter på en sopp. Grankulla,skulptur,niko nordström
Tuula brandt ser på en svampskultpur i trä
Grankullabon Tuula Brandt tycker om att skulpturerna är både lekfulla och realistiska, hon brukar stanna upp och se på dem. Tuula brandt ser på en svampskultpur i trä Bild: Yle/Helena von Alfthan Grankulla,Tuula Brandt
en damm i Bensows park i grankulla, två skulpturer av trollsländor gjorda i trä och metall på en ö i dammen.
Trollsländor i Bensowsparken. Niko har skulpterat trollsländorna av en klibbal som måste fällas, vingarna av metall gjordes av en kollega. en damm i Bensows park i grankulla, två skulpturer av trollsländor gjorda i trä och metall på en ö i dammen. Bild: Yle/Helena von Alfthan Grankulla,trollsländor,bensows park
en uggla och en uggleunge har skulpterats i en stubbe med motorsåg
En uggla med unge i Thurmansparken. Niko brukar bolla idéer med sina kolleger och kolla med stadens trädgårdsmästare var det skulle passa med skulpturer. en uggla och en uggleunge har skulpterats i en stubbe med motorsåg Grankulla,skulptur,Stubbe,niko nordström
tre stubbar i Thurmansparken har blivit svampar.
Tre svampar i Thurmansparken är Niko Nordströms nyaste projekt. Han använder motorsåg för att göra skulpturerna. tre stubbar i Thurmansparken har blivit svampar. Bild: Yle/Helena von Alfthan Grankulla,svampar,skulpturer (konstverk),Stubbe

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen