Hoppa till huvudinnehåll

Kärvt inom barnskyddet i Vasa - socialdirektör: Vi måste klara oss med det vi har

nalle
Vasa har problem inom barnskyddet. nalle alkoholism,alkoholmissbruk,barnskydd

Det kärva läget inom barnskyddet i Vasa fortsätter. SDP:s förslag om en ny tjänst inom barnskyddet röstades ner på fullmäktiges budgetmöte i måndags.

Jukka Kentala, direktör för social- och hälsosektorn i Vasa, säger att läget inom barnskyddet väcker oro.

- Barnskyddet är den viktigaste delen av socialarbetet som vi ordnar, det måste vara i skick. För tillfället är läget sådant att vi har problem med att klara av de utredningstider som krävs.

Jukka Kentala.
Jukka Kentala. Jukka Kentala. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist jukka kentala

Ny tjänst skulle ha kostat 50 000 euro

Socialdemokraterna hade föreslagit att man skulle omvandla en tidsbunden tjänst inom barnskyddet till en tillsvidare anställning. Det skulle ha inneburit en kostnad på 50 000 euro i budgeten.

Partiet föreslog också flera andra nya tjänster inom den sociala sektorn, bland annat en tjänst vid familjerådgivningen.

Jukka Kentala är inte överraskad över att förslaget om mera personalresurser inte gick igenom.

- Det var meningen att vi skulle hålla budgeten inom de ramar som stadsstyrelsen hade gett oss så det var ingen stor överraskning. Men vi försöker ordna det här året och nästa år med de resurser vi har.

Leksaker.
Leksaker. Bild: Yle/Daniel Korpi barnskydd

Läget måste utvärderas noggrant

Kentala säger ändå att man har konstaterat att man också med nuvarande personalresurser kommer att klara av att få utredningstiderna inom barnskyddet under kontroll före årets slut.

- Det här är sådant som vi bara måste ordna. Vi måste hålla oss till de gränser som också Regionförvaltningsverket följer.

Kentala säger att man inom staden måste utvärdera läget mycket noggrant nästa år om det är så att problemen fortsätter.

60-70 klienter per socialarbetare

I Vasa är antalet klienter per socialarbetare stort inom barnskyddet, säger Kentala.

- Det finns individuella skillnader men jag tror att vi i medeltal har 60-70 klienter per arbetstagare. Målet är 30-40 per socialarbetare, men det är tyvärr så att man i allmänhet inte kan nå de målen i Finland.

En tom barnvagn med kläder som hänger över styrstången.
En tom barnvagn med kläder som hänger över styrstången. Bild: Henrietta Hassinen / Yle barnkärror,barnfamiljer,barnverksamhet,ensamförsörjare,barnskyddsanmälningar,barnskydd,Ensamföräldär,ensamförsörjarfamiljer

Familjers ohälsa ett nationellt problem

Kentala säger att det också handlar om att effektivera arbetsprocesserna så att både klienterna och arbetstagarna inom barnskyddet ska få det bättre.

Han påpekar att problemen inom barnskyddet inte är specifika för Vasa.

- I Vasa har vi faktiskt rätt bra resultat i nationella jämförelser mellan kommuner. Men för tillfället är det ett ganska stort nationellt problem att familjer mår dåligt.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten