Hoppa till huvudinnehåll

Miraklet i Milano: Sverige fullbordade VM-skrällen – ”Nästan så att jag börjar gråta”

Andreas Granqvist omfamnar Sebastian Larsson.
Kaptenen Andreas Granqvist brast ut i gråt efter slutsignalen. Andreas Granqvist omfamnar Sebastian Larsson. Bild: Daniel Dal Zennaro / EPA / All Over Press Andreas Granqvist,Sveriges herrlandslag i fotboll

Det svenska herrlandslaget i fotboll är klart för VM-slutspel. Den avgörande kvalmatchen mot Italien gick helt enligt Sveriges planer, 0–0 på San Siro innebär svenskt jubel. Det är nästan så jag börjar gråta faktiskt. Det är helt sjukt, säger landslagstränaren.

Efter 1–0 på hemmaplan hade Sverige kopplat grepp om det avgörande dubbelmötet mot Italien i fotbollens VM-kval. På San Siro på måndagskvällen var det ändå inte många som räknade med svenskarnas chanser att kunna nolla den italienska truppen.

Men det var exakt det som Sverige gjorde.

När domaren visslade av spelet i den 90:e minuten stod det 0–0 på resultattavlan – och Sverige var klart för VM-slutspel. Kaptenen Andreas Granqvist kunde inte stoppa glädjetårarna och fick nästan landslagstränaren och nationalhjälten Janne Andersson att stämma in.

– Det är nästan så jag börjar gråta själv faktiskt. Det är helt sjukt… Häftigt, säger Andersson till SVT efter bragden.

Att Sverige överträffat alla förväntningar under kvalet får honom att känna sig stolt.

– Om någon gång ett kollektiv, ett lag, kan personifiera vad ett lagspel är så tycker jag vi gjort det under hela det här kvalet och playoffet, säger Andersson.

Italiensk besvikelse

För Italiens del var resultatet ett fiasko. Världsmästarna anno 2006 hade tagit sig till varje VM-turnering sedan 1958 – men nu satte en grupp svenskar stopp för alla drömmar. Juventus-backen Giorgio Chiellini hyllar ändå Sverige.

– Jag vet inte. Det var två tuffa matcher. All heder åt våra motståndare, de gick inte vidare oförtjänt. De gjorde två bra matcher, säger han till SVT Sport.

– Vi gav allt och jag är väldigt besviken, man tror knappt att det är sant. Vi har nog inte riktigt insett vad som har hänt ännu och vad som kommer att hända, tillägger backen.

"Hjältarna vi behövde"

I Sverige hyllas bragden. Aftonbladets Simon Bank hyllar lagandan i sin krönika.

– Det är förstås dumheter. Den här matchen är inte en referenspunkt för Sveriges fotbollsframtid, men den är en lysande moralisk ledstjärna.

– Det här var de hjältar vi behövde just nu, skriver han.