Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Svenskt amorteringskrav befaras orsaka prisfall, Trump nominerade ambassadör till Finland

Vindsrum med parkett och två sängar
Finansinspektionen i Sverige vill skärpa amorteringskraven för bolånekunder. Vindsrum med parkett och två sängar Bild: Mostphotos / contrastwerkstatt bostäder,bostadsmarknaden,bolån,bostadslån,boende,bostad

Vi berättar vad som har hänt medan du sov och uppdaterar dig för dagen.

Utrikes:

I dag inleds en unik klimaträttegång i Oslo. De två miljöorganisationerna Greenpeace och Natur og Ungdom har stämt den norska staten för dess beslut att tillåta oljeborrning i tidigare stängda havsområden i arktiska Barents hav.

I Sverige vill finansinspektionen skärpa amorteringskraven, så att de som tar stora lån ska amortera mera på de nya lånen. Men förslaget får hård kritik och bland annat oppositionen säger att de nya kraven kan leda till stora prisfall på bomarknaden.

Tiotusentals människor i skalvdrabbade västra Iran har tillbringat en kall andra natt under bar himmel. Enligt den statliga iranska nyhetsbyrån har dödssiffran stigit till 430, men det förekommer också högre siffror än så.

Det svenska herrlandslaget i fotboll är klart för VM-slutspel. Den avgörande kvalmatchen mot Italien gick helt enligt Sveriges planer: 0–0 på San Siro innebär svenskt jubel.

Inrikes:

USA:s president Donald Trump har nominerat Robert Frank Pence till ny ambassadör i Finland. Det uppger Vita huset på sin webbplats. Utnämningen måste godkännas av senaten.

Det kan vara svårt för en vuxen att svara på barnens frågor om den grymma knivhuggningen av ett treårigt barn i Borgå. Familjeterapeuten Carita Frants betonar vikten av att den vuxna försöker hålla sig lugn trots chocken.

Sannfinländarna, Vänsterförbundet och Socialdemokraterna presenterar var sin skuggbudget i dag.

Vårdfacket Tehy väljer ny ordförande i dag.

Väder:

Det ostadiga vädret fortsätter. Speciellt i norr lokalt snöfall, i söder kan det komma någon regnskur.

I dag 0...+4 grader, i norr mest 0...-5 grader.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes