Hoppa till huvudinnehåll

Socialjouren i Borgå har fått samtal från hela Finland efter det tragiska knivdådet

Gravljus, ljuslyktor och kramdjur lyser upp mörkret utanför Lyceiparkens lekpark.
Borgåborna tände hundratals ljus utanför Rosenparkens lekplats under måndagen. Gravljus, ljuslyktor och kramdjur lyser upp mörkret utanför Lyceiparkens lekpark. Bild: Mikael Kokkola/Yle Borgå,knivhuggning,ljus (konkret icke-levande objekt),Minnesstund

Många har velat diskutera knivhuggningen av ett litet barn i Rosenparken i Borgå. Östra Nylands socialjour erbjuder krishjälp per telefon och har fått ta emot många samtal.

En pappa knivhögg sitt treåriga barn till döds i Rosenparken i Borgå på måndagsmorgonen. Han greps på platsen och ska förhöras under tisdagen.

Det tragiska dådet har väckt mycket känslor både i Borgå och i hela Finland.

Östra Nylands socialjour erbjuder krishjälp per telefon och har fått ta emot många samtal. Krishjälp erbjuds på telefonnumren 040 517 4194 och 040 861 1663.

Kristina Huopalainen framför vit bakgrund
Kristina Huopalainen. Kristina Huopalainen framför vit bakgrund Bild: Mira Bäck/Yle Borgå,knivhuggning,krishjälp

– Vi har fått samtal från Borgå, Östnyland och olika delar av Finland. Främst är det småbarnsföräldrar som har känt sig sorgsna och ångestfyllda, säger chefen för socialjouren och skyddshemmet i Borgå, Kristina Huopalainen.

Mest har de som ringt undrat hur något så fruktansvärt kan hända. Enligt Huopalainen är det viktigaste att leva genom sorgen och finnas till för varandra.

– Vi söker svar med det finns inte så mycket svar att få. Ingen myndighet kan kommentera något kring just det här specifika fallet, säger Huopalainen.

Telefonlinjerna fortfarande öppna

Socialjouren svarade i telefon också natten till tisdagen. Sent på kvällen kom ännu många samtal men natten var lugn.

Båda telefonlinjerna är fortsättningsvis öppna under tisdagen.

– Jobbet fortsätter i dag (14.11). Det finns ett kriscenter i församlingshemmet på Lundagatan som har öppet mellan klockan 15 och 18. Borgå stads och församlingens krisarbetare är på plats i Rosenparken för att stöda dem som kommer dit.

Små barn behöver inte detaljer

Just nu är det viktigt för föräldrar och vuxna att finnas till för både barn och ungdomar – att hjälpa, lyssna och prata med dem.

Kristina Huopalainen poängterar ändå att välja sina ord enligt barnets ålder.

– Riktigt små barn behöver inte veta några detaljer. Det är kanske bättre att skydda dem. De behöver känna trygghet och det får de genom att de vanliga rutinerna fortsätter, säger hon.

Äldre ungdomar följer själva aktivt med men behöver också stöd och någon som lyssnar.

Också i skolorna finns det hjälp att få. Stadens och församlingarnas ungdomsarbetare har varit på plats i högstadieskolorna i Borgå.

Läs mera:

Barn knivhugget i Lyceiparken i Borgå - avled på sjukhus

Ett barn har knivhuggits av sin far i Lyceiparkens lekpark i Borgå. Barnet avled av sina skador på sjukhuset.