Hoppa till huvudinnehåll

Teemu Selännes stora kväll – alla tiders blåvita målskytt den andra finländaren i NHL:s Hall of Fame

Det stod klart redan i slutet av juni att Teemu Selänne skulle få äran att bli invald i NHL:s Hockey Hall of Fame – och på natten till tisdag finsk tid var väntan äntligen över. I sitt tacktal hyllade Selänne sin familj, och skämtade om kylan i Winnipeg.

– Jag bad Paul att hålla det här talet, men han tvingade mig att göra det själv.

Så inledde Teemu Selänne sitt tacktal i NHL-hockeyns verkliga finrum i Toronto under natten till tisdag finsk tid. Efter fem månader av tillbakablickar och hyllningar var det äntligen dags att officiellt välja in de nya Hall of Fame-spelarna – och bland dem förstås också ”The Finnish Flash”.

Mycket kring festligheterna har surrat runt det forna Anaheim Mighty Ducks-radarparet Teemu Selänne-Paul Kariya, och inte ens i sitt tal kunde spelarna hålla tassarna från varandra.

– Jag skulle aldrig ha varit här utan dig, sade Kariya till Selänne under sitt tacktal.

Tackade familjen och Winnipeg

Efter att ha skämtat om förhållandet med sin kanadensiska nummer nio valde Selänne i sin tur att också skämta om trejden som kom att prägla hans karriär: Då Winnipeg sålde honom till Anaheim.

– När jag lämnade Winnipeg var det 28 grader minus. När jag nästa morgon vaknade i Kalifornien var det plus 28. Då var jag hemskt glad över att Winnipeg sålt mig, skämtade målsprutan.

Det största tacket riktade ändå Selänne till sin familj.

– De är den största orsaken bakom min långa karriär, min familj och mina föräldrar. Min mor, min far, men också min bror. Utan er skulle jag inte stå här, sade Selänne.

Utöver Selänne är det endast Jari Kurri som blivit invald i NHL:s Hockey Hall of Fame som finländare. Selänne blev den totalt 15:e europén att få ta emot äran.

Se Selännes tacktal (på engelska utan textning) genom att klicka på huvudbilden. Videobilder från TSN.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport