Hoppa till huvudinnehåll

Trump utsåg en kandidat för ambassadörsposten i Helsingfors

USA:s flagga
USA:s flagga Bild: Mostphotos USA:s flagga,USA

USA:s president Donald Trump har nominerat Robert Pence till jobbet som ny ambassadör i Finland. Förslaget kommer i ett pressmeddelande från Vita huset. Tjänsten har varit obesatt sedan Trump tillträdde.

Robert Frank Pence från Virginia är storföretagare inom fastighetsbranschen. Han har grundat och leder The Pence Group som utvecklar hotell-, affärs- och kontorsfastigheter.

Internationellt aktiv

I motiveringarna från Vita huset nämns Pences arbete för veteraner och utryckningspersonal.

Han har varit aktivt i ”The World Affairs Council” som utbildar och aktiverar amerikaner i globala frågor och internationellt samarbete.

Han har föreläst vid Georgetown university och Yale, därifrån han också har en examen.

En "outsider"

Till det amerikanska systemet hör att de flesta ambassadörerna är politiskt utnämnda. De avgår automatiskt när en ny president tillträder.

Världen över har de amerikanska ambassaderna stått utan ledning sedan president Trump tillträdde. Det sägs också vara relativt tomt i korridorerna i utrikesministeriet i Washington och vid FN-representationen i New York.

En orsak sägs vara att inget förarbete gjordes i Trump-kampanjen. På grund av Trumps dåliga förhandschanser att bli vald trodde man inte att det skulle behövas.

Belöningstjänster men inte utan granskning

Många poster ges som tack för olika tjänster och kampanjstöd. Tanken är att presidenten kan behöva de utnämndas tjänster också senare.

Ambassadörskandidaterna ska utnämnas i kongressen. Det sker efter utfrågningar, som kan bli avgörande.

Obamas Oslo-problem

President Barack Obama fick hård kritik för sina politiska kompisutnämningar efter valet 2014.

Till exempel kandidaten för ambassadörsjobbet i Oslo misslyckades. Den tilltänkta ambassadören George J. Tsunis var en ”megadonator” i Obamas kampanj.

Han blandade i kongressförhöret ihop partierna i regering och opposition i Norge, talade om Norges president, och hade också i övrigt flera luckor i sitt Norgekunnande.

Tsunis drog tillbaka sin kandidatur efter det stora motstånd som uppstod efter senatsförhöret.
Flera andra av Obamas ambassadörskandidater hade liknande problem.

Pence ses som en god kandidat

Tidningen New York Times utredde i december i fjol möjliga ambassadörsnamn. Redan då nämndes Robert Pence som ett gott exempel på möjliga ambassadörer.

Han understödde inte Trump i valet, men har varit en givmild donator till republikanska partiet och enskilda kandidater i olika val.

Han betraktades som en kompetent utomstående, en outsider, på samma sätt som Nikki Hailey som blev USA:s FN-ambassadör.

Ivana Trump, USA:s ambassadör i Tjeckien?

President Trump kan ännu få problem med sina utnämningar, men de brådskar. När han reste runt i Asien noterades att USA fortfarande inte har en ambassadör i Sydkorea.

Hans tidigare hustru Ivana Trump har nominerat sig själv för ambassadörsjobbet i Tjeckien. Det skulle passa eftersom det är hennes tidigare hemland och hon kan språket.

Hon har också i intervjuer hävdat att Donald Trump erbjöd henne jobbet. Hon tackade nej, eftersom hon var nöjd med sitt bekväma liv. Vita huset kommenterade inte nyheten.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes