Hoppa till huvudinnehåll

Undersökning visar att falska nyheter påverkar oss regelbundet

Skärmdump på Mv-lehti.
Publikationen MV-lehti anses av de tillfrågade sprida mycket falska nyheter. Skärmdump på Mv-lehti. Bild: Yle mv-lehti,webbsida

En majoritet av finländarna tror att falska nyheter som sprids på nätet påverkar vår uppfattning om aktuella frågor. 67 procent av de som svarade i Medieförbundets undersökning tror att falska nyheter påverkar finländarna mycket eller ganska mycket.

43 procent av finländarna säger sig varje vecka ha konfronterats av nyheter som de upplever att inte helt stämmer överens med verkligheten. 29 procent konfronteras av nyheter som de upplever vara direkt falska.

En liten del av finländarna har enligt egen utsago medvetet delat falsk information. Fyra procent av de som svarade i undersökningen sade sig ha delat en nyhet som de vetat var lögn.

Traditionell media mest pålitlig

Mest litar finländarna på inhemska dagstidningar, tidskrifter, tv och radio.

Mest falska nyheter producerar enligt de som svarade politiska och ideologiska grupperingar, samt nätpublikationer i stil med MV-lehti.

Vad påverkar de falska nyheterna?

46 procent upplever att nyhetsförmedlingen i inhemsk massmedia om USA:s president Donald Trump varit neutral. 15 procent anser att den varit för positiv, 15 procent för negativ.

Donald Trump håller tal i samband med Apecs möte
USA:s president Donald Trump behandlas förhållandevis rättvist i finländsk massmedia, tycker finländarna. Donald Trump håller tal i samband med Apecs möte Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump,APEC,USA

59 procent av finländarna tror det är sannolikt att desinformation som har med presidentvalet här hemma att göra kommer att spridas på nätet.

Skapas ofta medvetet

Med falska nyheter (fejknyheter, fake news) menas vanligtvis påhittad information. Ofta skapas den för att förvirra och skapa trafik på en webbsajt.

Tusen över 18-åriga finländare tillfrågades i undersökningen som gjordes av Tietoykkönen i oktober. Felmarginalen är högst 3,1 procentenheter i vardera riktningen.

Läs mera:

Testa hur bra struntdetektor du har!

Det kan vara svårt att hålla huvudet kallt i det saftiga nyhetsflödet på nätet. Har du stött på de här virala nyheterna? Hur noga tänkte du efter innan du delade dem?

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes