Hoppa till huvudinnehåll

Var fjärde hund är försäkrad - sällskapsdjurens försäkringar ökar i popularitet

En tax-hund står på ett undersökningsbord omgiven av två veterinärer vara ev lyssnar på hundens lungor med ett stetoskop.
En tax-hund står på ett undersökningsbord omgiven av två veterinärer vara ev lyssnar på hundens lungor med ett stetoskop. Bild: Mostphotos/lev dolgachov/Syda Productions veterinärer,hund,läkare,veterinärvård,Stetoskop,Hundar,djursjukdomar,Djursjukvårdare,taxar

Såväl veterinärer som försäkringsbolag har märkt att det är allt vanligare att sällskapsdjur har en försäkring. En orsak till den ökande populariteten är de allt dyrare veterinärkostnaderna.

- Största orsaken till att man skaffar en försäkring för sitt sällskapsdjur är att veterinärkostnaderna har stigit. Priserna har stigit betydligt mera än den allmänna prisnivån, och dessutom vill man vårda djuren i allt högre grad, säger Heidi Elomaa som är produktchef för djurförsäkringarna på If.

Ett annat tecken på att djurförsäkringar blir dyrare och att man vill vårda djuren i allt högre grad är att både If och Lähitapiola har höjt den maximala ersättningen för veterinärkostnader till 3000 euro.

Förut räckte antingen 1000 eller 2000 euro i året för att täcka veterinärkostnaderna.

En vuxen hunds nos som böjer sig ner och snusar på en liten kattunge. Djuren är på en sommargrön gräsmatta.
En vuxen hunds nos som böjer sig ner och snusar på en liten kattunge. Djuren är på en sommargrön gräsmatta. Bild: Mostphotos/Ulf Ekström hund,katt,kattunge

Veterinärerna motiverar prisökningen med att människor vill vårda sina djur mer än förr.

- Våra priser har ökat i takt med den allmänna prisnivån. Orsaken till att det verkar kosta mer än förr är att ägarna vill sköta sina djur så bra som möjligt, säger Kustaa Piha som är vd på veterinärkedjan Omaeläinkliniikka.

Som exempel lyfter Piha fram djurens tandvård som kan kosta flera hundra euro till exempel då man tar bort tandsten under narkos.

- Det blir allt vanligare att man hämtar sitt djur på tandvård, konstaterar Piha.

Det blir också allt vanligare att vaccinera djur.

Upp till 350 000 djur kan ha en försäkring

Enligt Statistikcentralen finns det cirka 800 000 hundar och 600 000 katter i Finland.

Enligt bank- och försäkringsbolaget OP:s uppskattning är cirka en fjärdedel av djuren försäkrade, vilket skulle betyda att 350 000 djur har en försäkring. Det verkliga antalet tros ändå vara lite lägre.

- Katter försäkras mer sällan än hundar. Det är cirka 20 gånger vanligare att försäkra en hund, säger Jenni Reijonen på OP.

Ursprungsartikeln är skriven av Minna Pantzar på Yle Uutiset.

Läs mera:

Hundratals euro dyrare att försäkra dobermann än tax - kolla prisnivåerna här

Finska Kennelklubbens samarbetspartner Agria är en ny aktör på den finska djurförsäkringsmarknaden. Vi analyserar bolagets prissättning på hundförsäkringar.