Hoppa till huvudinnehåll

Vbl: Polisanmäld Korsholmspolitiker känner sig påhoppad

Samuel Broman (SFP) under diskussionen om fusionsförhandlingar med Vasa stad.
Samuel Broman (SFP) under diskussionen om fusionsförhandlingar med Vasa stad. Samuel Broman (SFP) under diskussionen om fusionsförhandlingar med Vasa stad. Bild: Yle/Johanna Ventus Korsholm,korsholms kommunfullmäktige

För en dryg månad sedan polisanmäldes Korsholmspolitikern Samuel Broman (SFP) för att ha delat ett ojusterat protokoll i en sluten grupp på Facebook. Polisen går inte vidare med ärendet men Broman känner sig påhoppad och överväger åtgärder.

Det senaste i följetången om polisanmälan mot Samuel Broman är att han överväger att föra ärendet till justitieombudsmannen.

Vasabladet har följt med utvecklingen sen tf kanslichef Niklas Granö bad polisen utreda om ett brott hade begåtts när Broman delat ett ojusterat protokoll för SFP:s fullmäktigeledamöter i en sluten grupp på Facebook.

- Jag gjorde det utifrån mitt tjänstemannaansvar som förpliktigar mig till åtgärder enligt kommunallagen, säger Niklas Granö till Vasabladet.

Niklas Granö
Niklas Granö. Niklas Granö Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik niklas granö

Granö fick stöd av kommundirektör Rurik Ahlberg. Brottsrubriceringen var "brott mot tjänstehemlighet".

Protokoll från stormigt möte

Protokollet var från fullmäktigemötet där man beslöt att inleda förhandlingar om sammanslagning med Vasa och sen ordna en folkomröstning i frågan. Just frågan om folkomröstning var oklar och texten i protokollet justerades också senare.

Polisen har nu bestämt att man inte går vidare i frågan. Polisen anser att en icke-offentlig handling inte har samma skydd som en uttryckligen sekretessbelagd handling.

Till Vasabladet säger Rurik Ahlberg att han nöjer sig med beslutet.

Broman: Man vill tysta mig

Men Samuel Broman är inte nöjd. Han menar att man försöker tysta honom. Broman har aktivt drivit frågan om en sammanslagning med Vasa.

- Det här är ingen liten fråga utan en stor sak principiellt om man har varit ute efter mig, då man anser att jag har fel åsikter. Det strider mot grundlagen och FN:s stadga om mänskliga rättigheter, säger Broman till Vasabladet.

Broman säger att det kommer att bli konsekvenser. Han funderar bland annat på en anmälan till justitieombudsmannen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten